Akkor és most

2022.03.16. 14:09

Interaktív képeken Tatabánya múltja: sétálj át velünk Dózsakertbe, a 80-as évekbe!

Hogy milyen volt Dózsakert 40 évvel ezelőtt? Megmutatjuk! Használd a csúszkát és nézz a mai látvány mögé, a múltba!

Kemma.hu

Forrás: Fortepan / Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ, Kemma.hu

Dózsakert Tatabánya egyik fiatal városrésze, amelynek története alig 60 évvel ezelőtt kezdődött. Miután a város központjának szánt Újváros kinőtt a földből és az 1960-as években a vasút túlsó felén született új városrész.

Dózsakert, akárcsak 1952-ben Kertváros, egy Bánhida területéből lecsippentett földdarabon született meg a Réti út, az Erdész út és a Dózsa György út közötti részen. Központi szerepét, forgalmát elsősorban kereskedelmi egységeinek és a közeli kórháznak köszönheti.

Dózsakert építésekor az első tervek körülbelül 4300-4400 lakóval számoltak, később azonban már 10 ezer itt élőre méretezték a lakótelepet. 1966. és 1970. között a városrészben 112 új ház épült fel.

A dózsakerti tömbök tervezésekor a zsúfoltságot egy, a házak tengelyébe helyezett parkkal oldották volna. Ezt a Dózsakert utcai családi házak helyén gondolták kialakítani, ám a házak végül megmaradtak. Ma is ott állnak a Dózsakerti Váci Mihály Általános Iskola szomszédságában.

A városrészben a Váci iskola tagintézményeként még egy általános iskola működik: a Dózsa György Sportiskolai Általános Iskola. Dózsakertnek középiskolája is van: a TSZC Bánki Donát – Péch Antal Technikum, amely nemrégiben esett át komoly korszerűsítésen.

Dózsakertben az eredeti tervek szerint az alapfokú intézményeket zsákutcás kialakítással egy gyalogosútra fűzték fel. A cél az volt, hogy az épületcsoportok közé minél kevesebb autó mehessen be, és legyen hely a közösségi funkciókat szolgáló pihenőterek kialakítására.

Új fejezetet jelentett a városrész életében a szolgáltatóegységek kialakítása 1979-ben: A Lövér étterem, a Vértesalja Áfész központja, az élelmiszeráruház (a mai Spar), az új orvosi rendelő, az iskola és óvoda, a Sétáló utca városrészi központtá nőtte ki magát.

A közepén álló kis teret az ott álló II. Rákóczi Ferenc szobrának avatásakor, 2005-ben nevezték el. A tér jellegénél, méreténél fogva azonban nem válhatott a városrész igazi központjává.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában