filmnézés közben

2018.10.28. 11:30

Filmezés közben gyógyul a beteg a neurofeedback terápiával

Címkék#autizmus

Figyelemzavar, hiperaktivitás, autizmus spektrumzavar mellett például alvászavarra és egyéb viselkedési problémákra is pozitív hatással lehet egy új, hazánkban az elmúlt években ismertté vált terápiás módszer. Külföldön már több országban támogatja a társadalombiztosítás, nálunk még gyerekcipőben jár. A nemrég megnyílt tatabányai neurofeedback rendelőben jártunk.

Sugár Gabi

Tatabányán is elérhető a terápia, ami ADHD és autizmus esetén is fejleszti a figyelmet

Fotó: Sugár Gabi/24 Óra

Monitor előtt ült a kislány. Filmről beszélgettek a rendelőben, miközben Vízkelety Gyöngyvér tréner apró érzékelőket helyezett a kislány fejére. Elindították a mesefilmet. Kissé homályosan és a monitor közepén megjelenő keretben indult. Csendre intettek és kérték, figyeljem a monitort, amit a kislány is nézett. A környezet elcsendesedésére a kislány is reagált: már csak a filmet nézte és a mesefilm egyre élesebben jelent meg, és egyik pillanatról a másikra az egész monitort kitöltötte a kép.

Közben a két asszisztens mellettem állt, monitormustra közben egyszer szólították a kislányt, akinek a figyelme így elkalandozott a filmről, abban a pillanatban összement a kép és elhomályosult minden. A mese élvezhetetlenné vált. A kezelést követően átbeszéltük a történteket. A kislány hozzátartozója boldogan mesélte, hogy súlyos tanulási problémáik voltak. Hetente kétszer keresik fel a rendelőt és óriási változásokat tapasztaltak a kislány viselkedésén: nyugodtabb lett, könnyen tanul, jó jegyeket hoz haza és jobban tud aludni. De mi is ez a neurofeedback?

– Ez egy különleges agytréning, amely a figyelem fejlesztésére szolgál – mondja Szappan Jánosné tréner. – A kezelések során az agy segítséget kap abban, hogy jobban észlelje a saját működését, ezáltal pedig létrejön egy optimálisabb önszabályozás. A páciens fejére felteszünk néhány érzékelőt, semmit nem érez a kezelés során, mert a történéseket végig ő irányítja, azaz: ha figyelemmel nézi a monitort, akkor láthatóak a képek, a film pereg, ha pedig elkalandozik a figyelme, akkor a kép elhomályosul, akár le is áll. Ez történt az imént a kislány esetében is – fogalmazott.

Rendkívül sok területen alkalmazható, és semmilyen mellékhatása nincs a módszernek – mesélik. A terápiás eljárást több területen is használták már, és bizonyított a pozitív hatása. Nem szükséges gyógyszereket szedni mellette, elegendő megfelelő ütemezéssel a kezeléseken részt venni. A neurofeedback tréninggel számos idegrendszeri eredetű krónikus probléma, fejlődési rendellenesség, valamint az azokból fakadó tünetek is eredményesen fejleszthetők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában