Nehéz döntés

2 órája

Eldőlni látszik a tatai Esterházy-kastély sorsa

A városnak október végéig van lehetősége eldönteni, hogy mi legyen a kastély sorsa. Tata önkormányzata még szeptember elején kérte ki a pályázati anyagot. Két szakértői munkacsoport azóta dolgozik a lehetőségeken. Most megtudtuk, szerintük mi legyen az Esterházy-kastély sorsa.

Egy tatai kastély is szerepel a kormány kastélyprogramjában. A nemrég részben felújított Esterházy-kastély tulajdonjogának átruházásáról szóló pályázatot az önkormányzat még szeptember elején kikérte. A lehetőségekről két, szakértőkből álló munkacsoport tárgyalt. Egyik a helyzet pénzügyi, a másik a műemléki és kulturális oldalát vizsgálta meg. Egy dologban mindenki biztos volt: nem lesz könnyű a döntés. 

A városnak október végéig van lehetősége eldönteni, hogy mi legyen a sorsa a kastélynak. Tata önkormányzata még szeptember elején kérte ki a pályázati anyagot. Két szakértői munkacsoport azóta dolgozik a lehetőségeken. Most megtudtuk, szerintük mi legyen az Esterházy-kastély sorsa.
Kedden bizottság dönthet a tatai Esterházy-kastély további sorsáról
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Még pár napja van a városnak arra, hogy eldöntse, pályázik-e az Esterházy-kastély üzemeltetésére. Ennek eldöntésében a mérleg nyelve lehet az a hetente több alkalommal is összeülő szakmai munkacsoport, amely minden lehetőséget alaposan átbeszélve próbálta meghozni a döntést. 

Döntenek az Esterházy-kastélyról

Végül Michl Józseftől, Tata polgármesterétől megtudtuk, hogy a csütörtök délelőtti megbeszélésen, azaz október 17-én a munkacsoportok eldöntötték, hogy nem élnek a kormány adta lehetőséggel. A város vezetője elmondta, hogy a kastély nagy része még felújításra vár, aminek terhét nem tudja vállalni a város.

A polgármester hozzátette, hogy a bizottság az ünnep miatt ezúttal október 22-én, jövő hét kedden ül majd össze, hogy a további teendőkről döntsön. Az előterjesztést az 1-es körzet képviselője, Komondi Ágnes nyújtja majd be. A képviselőtől megtudtuk, hogy bár a munkacsoportok szakértői valóban nem támogatják, hogy pályázzon a város, azonban más lehetőség talán még lenne arra, hogy Tata közvetett irányításával működhessen a kastély.

– Sajnos Tata város a pályázati kiírásnak sem pénzügyileg, sem jogilag nem tud megfelelni. Egy ilyen komoly pályázat elkészítése akár egy éves munka is lehet. Nekünk azonban összesen 60 napunk volt rá, és a munkacsoportok tagjai önként, szabadidejükben találkoztak. Többen az első alkalmak után már el sem jöttek, kilátástalannak látva a helyzetet – vázolta a tényeket a képviselő, aki arról is beszélt, hogy miért nem tud Tata élni ebben a formában a lehetőséggel.

Milliárdos költségek

– Mintegy 14-17 milliárd forintról beszélünk, ennyi pénz kellene ahhoz, hogy megfeleljünk a pályázati feltételeknek. És a fenntartás költségei is hatalmas terhet rónának Tata költségvetésére, ráadásul hosszútávon – szögezte le Komondi Ágnes. 

– Kedden dönt a bizottság arról az előterjesztésről, amiben felvázoljuk a további lehetőségeket. Ugyanis könnyen elképzelhető, hogy pont a magas költségek, a rövid határidő és a szigorú kritériumok miatt senki sem fog pályázni a tatai kastélyra. Ezért azt szeretném, ha a szakértők által kidolgozott üzemeltetési és felújítási munkatervet benyújtanánk az államnak. Ebben ugyanis több, a helyi szakértők által összeállított koncepció szerepel, ami lehetőséget adna arra, hogy az állam tulajdonában, de az önkormányzat felügyelete mellett üzemelhessen tovább a kastély. A bizottsági ülésen több, a munkacsoportokban dolgozó szakértő is részt vesz, akiktől lehet kérdezni az előterjesztéssel kapcsolatban  – tette hozzá a körzet képviselője, aki szerint nagyon nehéz döntés előtt áll a bizottság. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában