Tanácskozás

2 órája

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarországnak békestratégiája van! (videó)

A honvédelmi miniszter a NATO védelmi miniszteri értekezletén Brüsszelben arról beszélt, hogy Magyarország nem a háborút, hanem a békét támogatja, elkötelezett NATO-szövetségesként pedig mindent megtesz az ország és ezen keresztül a védelmi szövetség megerősítéséért.

MW

Magyarországnak békestratégiája van! –közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO védelmi miniszteri értekezletén, Brüsszelben

Forrás: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook oldala

Magyarországnak békestratégiája van! - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO védelmi miniszteri értekezletén, Brüsszelben.

A Honvédelmi Minisztérium pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárcavezető a tanácskozáson azt mondta: Magyarország nem a háborút, hanem a békét támogatja, elkötelezett NATO-szövetségesként pedig mindent megteszünk országunk és ezen keresztül a védelmi szövetség megerősítéséért.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette: a szövetségnek folytatnia kell a megkezdett munkát. Több erőre, képességekre és befektetésekre van szükség ahhoz, hogy elérjük a védelmi terveinkben kitűzött célokat. Ehhez nemcsak a nemzeti haderők fejlesztésére, de a védelmi ipar megerősítésére is szükség van.

Rámutatott: 

Magyarország az elrettentés és védelem területén elismert szövetséges, amely teljesíti NATO kötelezettségeit és aktívan kiveszi a részét a keleti szárny megerősítéséből. 

A magyar védelmi kiadások már az elmúlt évben elérték a GDP 2 százalékát, a fejlesztés tekintetében pedig másodikok vagyunk a szövetségben – emelte ki a közlemény szerint.

„Hazánk vezeti továbbá a magyarországi többnemzeti NATO zászlóalj harccsoportot és – Szlovákiával és Horvátországgal közösen – a szűkebb térségünkben tervezett NATO műveletek vezetésére szolgáló parancsnokságot is létrehoztunk Székesfehérváron” - fogalmazott a miniszter a közlemény szerint.

A találkozón szó volt Ukrajna támogatásáról is. A tárcavezető kiemelte, hogy az orosz-ukrán háború kapcsán a magyar kormány álláspontja továbbra is változatlan: 

támogatunk minden olyan reális kezdeményezést, amely békéhez vezethet Ukrajnában. Meggyőződésünk azonban, hogy Zelenszkij győzelmi tervével nem lehet nyerni, csak veszíteni. Hazánk úgy véli, hogy csakis a valódi kezdeményezések és a párbeszéd vezethet a békéhez

 – mondta a miniszter a HM közleménye szerint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában