Az ukrán iskolákban még a szünetekben is tilos lehet ezentúl a magyar nyelv használata – frissül

951. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az első osztályos tanulók 2024. szeptember 2-án, az ukrajnai orosz invázió közepette egy tanteremben vesznek részt az új tanév első napján a harkivi metróállomás átjárójában található iskolai tanteremben

Forrás: AFP

Fotó: SERGEY BOBOK

Cikkünk frissül!

Volodimir Zelenszkij szerint nagy kihívást jelentő helyzet alakult ki a fronton

Nagy kihívást jelentő helyzet alakult ki a fronton az orosz hadsereggel szemben - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán államfő hétfő esti videobeszédében.

Hangsúlyozta: "Most a legfontosabb, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel nyomást gyakoroljunk Oroszországra, hogy minél hamarabb elérjük célunkat, valódi és igazságos békét Ukrajna és minden népe számára".

"Még ősszel el kell érnünk mindent, ami elérhető ez idő alatt. Ehhez mindenkire szükség van Ukrajnában" - tette hozzá.

 meets Vice President Kamala Harris
Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij részt vesz az amerikai alelnökkel és Kamala Harris demokrata elnökjelölttel tartott sajtótájékoztatón a Fehér Ház campusán, az Eisenhower Executive Office épületében 2024. szeptember 26-án, Washingtonban
Fotó: Drew ANGERER  / Forrás: AFP

Ukrajna készül arra a találkozóra, amely ebben a hónapban lesz a délnyugat-németországi Ramsteinben lévő légitámaszponton, és amelyen Joe Biden amerikai elnök az Ukrajnát támogató ötven ország magasszintű vezetőivel tárgyal. A találkozón résztvevők "minden részletet és érvet megkapnak majd a mi oldalunkról arra vonatkozóan, hogy miként lehet eredményeket elérni a következő hónapokban mind a fronton, mind a diplomácia terén" - mondta Zelenszkij.

Az ukrajnai háború kezdete óta többször volt már ilyen találkozó Ramsteinben, de eddig csak védelmi miniszteri szinten. A cél most az Ukrajnának nyújtott katonai segítség összehangolása.

Zelenszkij többször sürgette nyugati szövetségeseit, hogy biztosítsanak több légvédelmi rendszert, hogy jobban meg tudják védeni az ukrán városokat az állandó orosz drón- és rakétacsapásoktól.

Ukrán légvédelem: orosz drónokat semmisítettek meg az ukrán légvédelmi egységek

Az orosz hadsereg 32 drónnal támadta Ukrajnát keddre virradóra, amelyek közül a légvédelem 29-et megsemmisített 

– közölte hétfőn reggel az ukrán légierő.

A Telegramon közzétett jelentés szerint három további drón útvonalát nem sikerült nyomon követni. Az előzetes információk szerint a támadásnak nem voltak áldozatai és károk sem keletkeztek.

Az ellenséges célpontokat az ország keleti, középső és déli részén, Cserkaszi, Kirovohrad, Mikolajiv, Herszon, Poltava, Szumi és Dnyipropetrovszk megye fölött semmisítette meg az ukrán védelem.

Az ukrán légierő hivatalos közlése szerint a dróntámadást az oroszországi Primorszk-Ahtarszkból, Kurszkból, valamint a krími Csauda-fokról indították.

Példátlan lépést tervez Ukrajna a magyarok ellen

Natalija Pipa, a Rada képviselője benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében az iskolákban csak ukrán nyelven beszélhetnének a diákok és a tanárok, még a szünetekben is, azaz a magyar nyelv használata tilos lesz – erről Maxim Buzsanszkij számolt be a Gazeta tudósítása alapján.

Utóbbi kiemelte:

a törvényjavaslat elfogadása negatív hatással lehet a Magyarországgal való kapcsolatokra, és Budapest blokkolni fog minden EU-s segélycsomagot

írja a Mandiner.

Napi ötórás áramszünetek jöhetnek Ukrajnában

Az Ukrajinszka Pravda megírta: a legnagyobb ukrán magán energetikai vállalat szerint, és a legjobb forgatókönyv szerint is 

napi ötórás áramszünetekkel kell számolni 

ezen a télen. 

A „pozitív forgatókönyv” feltételezi, hogy Oroszország nem rombolja tovább az energetikai infrastruktúrát, és az időjárás mínusz tizenöt fok felett lesz – derül ki a Mandiner lapszemléjéből.

Oroszországot tartja a fő veszélynek Svédország

Az Oroszország jelentette fenyegetésre alapozva kell megszerveznie védelmét Svédországnak – jelentette ki az új svéd vezérkari főnök, Michael Claesson.

Arra figyelmeztetett, hogy Oroszország kiszámíthatatlan, és az is előfordulhat, hogy közvetlenül megcélozhatja Svédországot – írta meg a Mandiner.

Vlagyimir Putyin szerint minden kitűzött célt el fognak érni Ukrajnában

A The Kyiv Independent arról ír, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 30-án kimondta: minden kitűzött célt el fognak érni Ukrajnában. Az orosz néphez intézett videóüzenetében az elnök arra célzott a lap szerint, hogy a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok, a Zaporizzsjai és a Herszon régió Oroszországgal való újraegyesítésének napját ünnepli. 

A Szputnyik orosz állami ügynökség fényképén Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szociális infrastruktúra-létesítményekről szóló megbeszélést vezet videokonferencián keresztül Moszkvában 2024. szeptember 30-án
Fotó: Mikhail METZEL  / Forrás: AFP

Emlékeztetnek: Oroszország 2022 szeptemberében deklarálta Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régióinak annektálását, Herszon és Zaporizzsja azonban továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll nagyrészt.

Az orosz elnök szerint a Nyugat „Ukrajnát a gyarmatává, Oroszország ellen irányuló katonai bázissá” tette

– számol be róla a Mandiner.

Ez történt hétfőn:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában