ady endre út

2018.02.02. 06:45

Óriási fordulatot hozott a tatai háznak, hogy beszakadt a teteje

A közelmúltban több jelzés is érkezett Tatáról, hogy egy régi ház „haldoklik” az Ady Endre út „oldalában”.

Petrik József

Ahogy az Ady Endre úton halad az ember a belváros felé, a takaros épületek között egy omladozó „viskó” szúr szemet szinte mindenkinek. A Pálma Rendezvényházhoz vezető utca és a főút találkozásánál, a 30-as szám alatt, úgy tűnik, az enyészet az úr.

A házikó klasszicista stílusban épül még a XIX. század elején. Az akkor városiasodó Tatának ezen a környékén bizonyára az elsők között. A jellegzetes saroképület kétszárnyú deszkázott kapuja is megrogyott már... és a teteje is beszakadt.

– Tatán mintegy 80 műemlék épületet tartunk nyilván – fogalmazott Kiss Zsolt városi főépítész. – Köztük van ez az ominózus lakóház is. Emellett több mint kétszáz helyi védettségű ingatlanunk is akad. Az Ady Endre úti sarokház magántulajdonban van, így ennek állapota, illetve a probléma kezelése nem tartozik a helyi hatóság kompetenciájába. Az első fokon eljáró hivatalos szerv ilyen ügyekben a Tatabányai Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala.

A szakember kiemelte, hogy az Ady úti omladozó épület egy kifejezetten jó fekvésű ingatlan, de említést tett egy hasonlóan leromlott állagú kis parasztházról a Hajdú utcában is. Ezekkel a házakkal kapcsolatban elmondható, hogy a megmentésük mindig nagy dilemma. Azon túl, hogy az adott épületeket magánszemélyek birtokolják, a városnak nincsenek is megfelelő anyagi forrásai a rendbe tételükre. Az önkormányzatnál lehet pályázni a városképet befolyásoló felújításokra, amelyre éves szinten mintegy hatmillió forint jut. Ám ennek a maximális mértéke esetenként egy-egymillió forint, Így az állagmegóvás felelőssége a tulajdonosoké, ami érthető, hiszen közpénzről van szó.

– A városképet befolyásoló felújítások kategóriába egyebek mellett a homlokzat, a tető, illetve a nyílászárok korszerűsítése tartozik – jegyezte meg a főépítész.  – Az említett sarokház helyreállítása, bár nem jártam benne, elképzelhető hogy több tízmillió forint. Emellett megfelelő funkciót is találni kellene neki, amelyhez esetleg olyan pályázat is társítható, amely nagyobb támogatást biztosít. Lakóépületként ugyanis aligha térül meg egy jelentős beruházás.

Információink szerint a házikó jó ideje eladó, ám érdeklődés csupán azóta van iránta, amióta beomlott a tető egy jó része.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában