Hulladékgazdálkodás

2024.09.16. 18:55

Egy év múlva nyithat a hulladékudvar Tatán

Hamarosan új fejlesztés valósulhat meg Tatán, ami megkönnyíti a tataiak és a környéken lakók életét is. A tervek szerint a MOHU egy modern hulladékudvart fog építeni az ipari parkba. A beruházásról szóló első szerződést hétfőn írták alá a tatai Városházán.

Kemma.hu

Évek óta visszatérő probléma Tatán a lakossági hulladék elhelyezése. Ezért a város vezetése már régóta tervezi egy olyan hulladékudvar kialakítását, ahol lehetőség lenne a város lakosságának a különböző, nem veszélyes, de a háztartásokban előforduló hulladékok leadására. 

Hamarosan új fejlesztés valósulhat meg Tatán, ami megkönnyíti a tataiak és a környéken lakók életét is. A tervek szerint a MOHU egy modern hulladékudvart fog építeni az ipari parkba. A beruházásról szóló első szerződést hétfőn írták alá a tatai Városházán.
A szerződés aláírásával a város átadja a területet a MOHU számára, ahol hamarosan megépülhet a hulladékudvar 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Még a májusi testületi ülésen döntöttek arról, hogy a tatai Ipari Parkban egy modern hulladékudvar épülhet. Hétfőn pedig már az első szerződést is aláírták, amiben az önkormányzat átadja használatra a MOHU részére azt a telket, ahova a hulladékudvart fogják építeni. Ezek után tudják megkezdeni a tervezést, majd az építkezést. 

Épülhet a hulladékudvar

A szerződés aláírásakor Michl József, Tata polgármestere elmondta, hogy a város néhány évvel ezelőtt már elnyert egy pályázatot hulladékudvar létesítésére, amihez már a telket is kijelölték az Ipari Parkban, az önkormányzat egyik ingatlanát. A tervezéssel meg is voltak, azonban jött a gazdasági válság és mivel még nem volt aláírt szerződésük a támogatásra, ezért ezt a pályázatot visszavonta a magyar állam. 

– Akkor nagyon sajnáltuk a helyzetet, azonban a gondviselés sokszor besegít az embernek. Ugyanis most egy lényegesen jobb, modernebb hulladékudvart fogunk kapni. Ide nem csak a tataiak, vagy a környéken élők, hanem az egész országból hozhatnak lomot, illetve akár veszélyes hulladékot is – magyarázta a polgármester, aki kitért arra, hogy 2023. július 1-től már nem a város látja el a lomtalanítást, ugyanis a törvényi szabályozás szerint az állami hulladékgazdálkodási feladatokat ellátó MOHU MOL Zrt. vette át. Ugyanakkor a céggel elkezdték a tárgyalásokat, a hulladékudvar kialakítása kapcsán.

– Ezen tárgyalások eredményeképp a zrt. tájékoztatott, hogy lehetőséget lát arra, hogy a városunkban egy hulladékudvart alakítson ki, amennyiben az önkormányzat erre megfelelő területet tud biztosítani. Az önkormányzat pedig felajánlotta a korábbi hulladékudvar számára szánt területet, amit a MOHU elfogadott – tette hozzá a városvezető, kiemelve, hogy a terület forgalmát az ipari park felől fogják biztosítani, így az a lakókat, a családi házas övezetet nem fogja zavarni. A tatai hulladékudvar a Dadi út végén, az úgynevezett Vak Dadi út mentén épülhet meg. 

Illegális szemetelés helyett

A szerződést Szendrői Márton, a MOHU beruházási igazgatója írta alá, aki elmondta, hogy a tatai lesz a 83 modern hulladékudvar egyike, amit a cég szeretne megépíteni tíz éven belül az országban. 

– A hulladékudvar létesítése egyrészt az európai unió felé tett vállalás része. Másrészről fontos lépés afelé, hogy az illegális szemétlerakók számát csökkentsük – mondta az igazgató, hiszen a létesítményben a lakosság számára kényelmesen elhelyezhető lesz bármilyen hulladék mennyiség, amit egyébként az otthoni szemetesedénybe nem szabad beledobni. 

 –  A területen a speciális kezelést igénylő hulladékoknak a gyűjtése lesz az elsődleges feladata a cégnek. Több mint negyvenféle különböző hulladék lesz átadható ebben az udvarban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában