Életmentés

2024.09.16. 19:25

Huszonhatan adták vérüket a nemes ügyért Tatabányán

Huszonhatan feküdtek véradóágyra tegnap este 6 óráig az újvárosi központban. Ők azok, akik az esős időjárás ellenére is úgy döntöttek, hogy részt vesznek a XI. Civil véradáson.

Kemma.hu

Tatabánya városában szeptember 16-án civil véradásra várta az önkéntes segítőket a Civil Közösségi Szolgáltató Központok országos hálózata a Miniszterelnökséggel, az Országos Vérellátó Szolgálattal, együttműködve a Magyar Vöröskereszttel.

Civil véradás Tatabányán
A civil véradásra a borongós időjárás ellenére is sokan eljöttek
Fotó: Wágner Zsanett / Forrás: 24 Óra

A Koós Károly úti intézmény bejáratában fogadott Baginé Keveházi Ágnes munkatárs, aki az önzetlen segítőknek ajándékutalvánnyal, hűtőmágnessel, emléklappal, civil véradás tollal, valamint folyékony gyógykészítménnyel kedveskedett. Egy véradás alkalmával három életet is megmenthetnek! – figyelmeztetnek a szakemberek. 

A véradás előtt érdemes bőséges folyadékot fogyasztani és enni, mert ilyenkor nagyjából 4,4 deciliter vért vesznek le. Maga a véradás csak 4-6 perc, de minden esetben megelőzi egy egy regisztráció és orvosi vizsgálat. Sokan félnek a véradástól. Ha valaki nagyon izgul, a kollégák segítenek elterelni a figyelmét a folyamat közben. Vért adni 18 és 65 év között lehet. Műtétek, piercing, tetoválás esetén nem lehet vért adni. A nők évente négy alkalommal adhatnak vért, a férfiak ötször. Ötvenhat naponta lehet vért adni, mert ennyi idő kell a szervezetnek a megújuláshoz. 

Véradás, helyszínváltozással

Legközelebb Esztergom városába várják a segíteni szándékozókat. A kollégák felhívták a figyelmet arra, hogy szeptember 20-án más helyszínre, az árvízkészültség miatt a Rugby Club Hostel és Sportcentrum helyett a volt zsinagóga épületébe, az Imaház út 2 alá várják a véradókat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában