neveletlenség

2017.11.03. 11:30

Egy apuka vágta ki a biztosítékot a gyerekkitiltó boltosnál

Fakli Károly, a tatabányai boltos elárulta, hogy miért tiltotta ki a neveletlen gyerekeket az üzletéből.

kemma.hu

Fotó: Barcs Bence

A tatabányai Béla király körtéren található hangszerbolt egyik felében hangszerek és hangtechnikai berendezések, hangfalak, a másik felében elektronikai alkatrészek, hangszórók és kéziszerszámok (!) széles választéka várja a vásárlókat. Ez a furcsa kettősség vezethetett ahhoz a kiíráshoz, amely a neveletlen gyerekeket szeretné az üzleten kívül tartani, és amely a Facebookon feltűnve rövid idő alatt bejárta az országot.

Varázsszó: ne nyúlj hozzá!

– Bejött az apuka a kisgyerekkel, két anyacsavarért, a srác pedig elkezdte ököllel ütni a hangfalakat. Az apja csak annyit mondott: „kicsit neveletlen a gyerek, ne haragudjon”. Ekkor a kisfiúnak szóltam, hogy nem szabad bántani a kiállított tárgyakat. De csak folytatta tovább... Végigbokszolta az összes hangfalat, nem tudom, tett-e kárt valamelyikben. Ha például beütötte valamelyik kupakot, akkor dobhatom ki az eszközt. Ez a bolt a megélhetésemet jelenti. Egy karc valamelyik gitáron akár tízezer forinttal is lecsökkentheti a hangszer értékét, noha valójában semmi baja sincs, csak esztétikai hibás – elevenítette fel a történteket Fakli Károly, a hangszerbolt tulajdonosa.

A leggyakoribb felvetés az volt Károllyal szemben, hogy biztosan nincsenek gyerekei, azért született meg ez a kiírás. Nos, ez téves gondolat, a bolttulajdonos ugyanis két gyermek édesapja.

– Sosincs probléma azzal a gyerekkel, akire odafigyelnek a szülei, megadják neki a szeretetet, a törődést, és tudják nevelni. De rengeteg olyan szülő van, aki folyamatosan a telefonját nyomkodja és nem figyel a gyerekére. És ezekkel van a gond, erről pedig szerintem nem a gyerek tehet.

Sokan mellette állnak

Beszélgetésünket egy ismerős vásárló szakította félbe, aki a boltba lépve Károlyhoz fordult:

– Nem akarok zavarni, csak meg szeretném rázni a kezed – mondta neki. – Teljesen igazad van, hogy ezt kiírtad, mert ide nem azért hozzuk be a gyereket, hogy tönkretegyen valamit – summázta a véleményét, majd kiment az üzletből.

– Ma már ő volt a tizedik – jegyezte meg a hangszerboltos a távozó férfira célozva.

Károly egyébként a közösségi oldalán írt reakciójában úgy fogalmazott: nem 16 forintos vizes zsemlét árul, hanem drága hangszereket. És valljuk be, a hangszerek (egy porcelán tányérhoz hasonlóan) különleges bánásmódot igényelnek.

– Mindenki számára vannak olyan tárgyak, amikre spórolt, amiket gyűjtött, esetleg az érdeklődési körébe tartoznak, vagy más okból fontosak a számára. A Facebookon értetlenkedőknek, felháborodóknak is. Biztosan ők sem örülnének annak, ha egy neveletlen gyerek azokat a tárgyakat püfölné. Amíg valaki nem került ilyen helyzetbe, addig nem érzi át a dolog súlyát, és így nincs is miről beszélni. Sem én, sem Pista bácsi (az üzlet másik eladója – szerk.) nem harapunk, teljesen felesleges e mögé bármi mást belemagyarázni – zárta a gondolatait Fakli Károly.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában