Mérföldek

2 órája

Itt a válasz, hogyan jut el egy teknős Észak-Amerikából a tatabányai tóba

A mississippi tarajosnak, de a kínai csíkosnak sem feltétlen a tatabányai Csónakázó-tó a természetes élőhelye. Az is biztos, hogy a nagy távolság ellenére húsz ilyen és ezekhez hasonló teknősök úszkáltak a vízben.

Kemma.hu

Két hét leforgása alatt 20 idegenhonos, többnyire Észak-Amerikából származó teknősöket szedtek ki a Csónakázó-tóból a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai.

Teknősök Tatabányán
A teknősök befogása miatt több csapdát telepítettek a szakemberek szeptemberben 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

A közösségi oldalon külön érdekességről is beszámoltak: az elterjedt vörösfülű és sárgafülű ékszerteknős – és ezek melanisztikus (sötét) változata – mellett számos más faj is előkerült.

Mint írják, többségük Észak-Amerikából származik: hieroglifás teknős, mississippi tarajosteknős, Nelson-ékszerteknős. A kínai csíkosteknős természetes elterjedési területe egy keskeny, tengerparthoz közeli sávban Sanghajtól Vietnam középső részéig ér. Mivel állománya az utóbbi évtizedekben az intenzív gyűjtés, valamint élőhelyeinek gyors eltűnése miatt drasztikusan csökkent, a kipusztulással veszélyeztetett fajok közé sorolják.

Kifejtik azt is, mi vezethetett odáig, hogy ezek a fajok olyannyira elszaporodtak, hogy az idén már másodszor kell őket kihalászni a tóból. Szerintük, az állatokat befogták, vagy már eleve egy teknősfarmon születtek, majd a kereskedelmi célokból hazánkba kerültek. Itthon megvásárolták és új otthonuk lett, ahol egy idő után unalmassá váltak és kidobták őket.  A teknősöknek jöhetett a sokk, mert hirtelen olyan vízben találták magukat, ahol egy őshonos teknősfaj is előfordul és a túlélés érdekében küzdeniük kell az életben maradásért. Ez pedig, ha máshogy nem megy, hát ki kell szorítani azt onnan. A felelős állattartás miatt figyelemfelhívó- és mentőakció is indult.

Teknősök miatt (is) kiáltanak az állatvédők

A nyilvánosságra hozott adatokkal szeretnék felhívni a figyelmet a fogalomra, hogy állatvédelem. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársain kívül a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Fővárosi Állat- és Növénykert szakemberei lelkes önkéntesekkel együttműködve fogták ki a tatabányai Csónakázó-tóból az ott elszaporodott idegenhonos teknősök példányait.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában