Támogatás

1 órája

Miniszteri elismerést vehetett át 3 népi együttes

Tatabányán néptánc és népzene együttesek kaptak miniszteri elismerő okleveleket. Ennek apropója az (is) volt, hogy az érintett szervezetek sikeresen pályáztak a Csoóri Sándor programban. A Bányász is örülhetett.

Kemma.hu

Összesen 5 millió forintos támogatás jut három vármegyei együttesnek. Ez derült ki szerdán, amikor Nagy-Vargha Zsófia helyettes államtitkár átadta a Csoóri Sándor Program támogató okleveleit Tatabányán, a Vértes Agorájában.

A Bányász Táncegyüttest is támogatta a Csoóri Sándor Program
A Bányász Táncegyüttes munkáját 3 millió forinttal támogatja a program
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

– A néptánc olyan közös nyelv a Kárpát-medencében és egész Európában, melyet mindenki ugyanúgy ért, és ha szeretné, akkor tudja beszélni – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára. Nagy-Vargha Zsófia hozzátette, csaknem 1780 szervezet kap támogatást idén a 8 éve indult Csoóri Sándor Program keretében, melyet a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására hozott létre a kormány.

A Bányász Táncegyüttest is támogatta a Csoóri Sándor Program
Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára adta át a támogatásokat
Fotó: Vasvári Tamás / Forrás:  Facebook

Emlékeztetett arra, hogy a napokban a Parlament előtt, a Kossuth téren 1500-an álltak be egyszerre táncolni, ezzel megdőlt az egyszerre koreográfiára néptáncolók rekordja.

A Csoóri Sándor Alap pályázatait a Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő hirdette meg, 2024-ben a pályázatok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 1,8 milliárd forint volt.

A Bányász táncosoknak is jutott kormányzati támogatás

A közzétett okiratok szerint a vármegyeszékhelyen a Bányász Táncegyüttes 3 millió, a Bányász Öregtáncos Együttesért Alapítvány 1,1 millió, a Forgórózsa Népművészeti Központ Nonprofit Kft. pedig 900 ezer forintos támogatásban részesült.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!