Megemlékezés

2 órája

Az esztergomi gátőr és a Bogáncs vezetője kapta a Pro Urbe-díjakat

Október 23-án a Vármegyeházán emlékezett meg Esztergom az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulójáról. Az ünnepségen átadták a Pro Urbe díjakat is.

Feleki Marietta

Az ünnepség vendége volt dr. Dukai Miklós közigazgatási államtitkár, Erős Gábor országgyűlési képviselő, Balogh Zoltán, a vármegye rendőr-főkapitánya, Szabó Eugén, Párkányi polgármestere, Oltványi Tamás, a Szféra Európa Kft. ügyvezetője. Jelen volt Hernádi Ádám polgármester, Horváth-Szeder Gábor járási hivatalvezető, az önkormányzati képviselők.

Az október 23-i ünnepség sosem lehet tét nélküli

A város ünnepségen dr. Dunai Miklós mondott beszédet, aki Buda Ferenc versével kezdte szavait. Majd Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter nevében köszöntötte a megjelenteket. Beszédében méltatta az '56-os hősöket és kiemelte, minden nép életében vannak méltán kiemelt, magasztos pillanatok. Ilyen az 1956-os forradalom és szabadságharc pillanatai is.

– A magyar szabadságharcos nemzet. Mert a szabadságot soha nem kaptuk ingyen. Az októberi forradalom olyan pillanat volt amikor Magyarország erkölcsi példát mutatott a világnak. Az a nap visszaadta a magyarok méltóságát.

Az államtitkár szerint október 23-a megünneplése sosem lehet tét nélküli, hiszen hatással kell lennie életünkre.
– Emlékezni és emlékeztetni kell a következő generációt arra, hogy a szuverenitásunkért ki kell állnunk, hétköznapi embernek és politikusnak, idegenbe szakadtnak és itthon maradtnak is szembe kell nézni ezzel – emelte ki. 

Az ünnepi eseményen a Szent Antal Ferences Gimnázium fiúkórusa énekelt. Elhangzott Kapisztrán Szent Jánoshoz szóló himnusz, egy Requiem és az ismert dallam, a Dona Nobis Pacem című kánon is. 

Ketten kaptak Pro Urbe-díjat

Az ünnepségen átadták a Pro Urbe-díjakat is, amelyek odaítéléséről, a díjazott személyekről az október 15-i rendkívüli testületi zárt ülésen tárgyaltak a városi képviselők. A díjakat Hernádi Ádám és Dukai Miklós adták át.

Pro Urbe-díjat kapott Pálmai Andrea, a Bogáncs Kutya- és Kisállatotthon Alapítvány vezetője az állatvédelemért Esztergomban végzett kimagasló tevékenységéért.

A Bogáncs Kutyamenhely és Pálmai Andrea 20 éve az esztergomi kutyák védőangyala. Néhány éve már az alapítvány látja el az esztergomi ebrendészeti feladatokat is. Minden évben ivartalanítási akciót is hirdetnek és nyílt napot is szerveznek, amelyben a felelős állattartás fontosságára hívják fel a figyelmet.

Pro Urbe-díjat kapott Dávid Balázs, az ÉDUVÍZIG esztergomi gátőre, aki 25 éve tartja vigyázó szemét a Dunán Dömöstől a Kenyérmezei patakig, szívügye a Duna. Mint méltatásában elhangzott: a gátőr minden jelentős árvízkor szakértelme segítségével megvédték a várost a Duna hullámaitól. A közösségi médiában való megjelenése is jelentős, jó hírét kelti az ÉDUVÍZIGnek .

Emellett közösségi tevékenysége is ismert: az Érted tettem Duna Facebook-csoport motorja, ismeretterjesztő túrákat, szemétszedést, odútelepítést szervez, és a fiatalabb generáció oktatására, szemléletformálására is szakít időt. Az ünnepségen Dávid Balázs feleségét, Barbarát is megtisztelte a polgármester egy csokor virággal.

Mint korábban megírtuk, Hernádi Ádámot választották a Karcagon rendezett Polgármesterek Randevúja nevű rendezvényen az Év polgármesterévé. A városvezető akkor a dunai árvízi védekezés miatt nem tudta átvenni a díjat, így most adta át azt neki Dukai Miklós államtitkár. Ehhez kapcsolódóan a Porsche Hungária Kft. egy elektromos töltőállomást is ajándékozott a városnak.

Koszorúztak az emléktáblánál

A megemlékezés utolsó aktusaként a Városháza falán levő 1956-os emléktábla koszorúzása következett. Koszorút helyezett el Hernádi Ádám, polgármester, Steindl Balázs és Alberti Péter alpolgármesterek az önkormányzat nevében.  Dukai Miklós államtitkár, Erős Gábor országgyűlési képviselő, Szabó Eugén párkányi polgármester is elhelyezték a kegyelet koszorúit. Koszorúzott még Horváth -Szeder Gábor járási hivatalvezető, dr. Hajdú Boglárka jegyző és dr. Major Mónika aljegyző, dr. Oltványi Tamás, a Szféra Európa Kft. ügyvezetője, az Esztergomi tankerület nevében Muszela Szabolcs tankerületi igazgató, a ferences gimnázium, illetve a Történelmi Vitézi Rend is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában