Közgyűlés

2 órája

Rendkívüli ülésen vis maior pályázatról is döntöttek Esztergomban

Az október 10-én megalakult esztergomi közgyűlés nem sokkal később, 15-én már ülést tartott a Vármegyeházán. A rendkívüli közgyűlésen megalakultak a bizottságok is.

Kemma.hu

Minden képviselő részt vett a Hernádi Ádám polgármester vezette rendkívüli ülésen. A képviselők döntöttek a szeptemberi árvízzel kapcsolatos vis maior pályázat benyújtásáról, de a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása, a főállású alpolgármester személye, illetve a bizottságokról és tagjaikról szóló határozat meghozatala is terítékre került.

Az október 10-én megalakult esztergomi közgyűlésnem sokkal később, 15-én már rendkívüli ülést tartott a Vármegyeháza dísztermében.
Rendkívüli ülésen szavaztak Esztergomban
Fotó: F. M. / Forrás: 24 Óra

Rendkívüli ülés és rendkívüli napirendi pont is volt

Esztergom 2022-ben kapott megyei jogú státuszt. Ennek értelmében az új közgyűlésnek módosítania is kell a Szervezeti és Működési Szabályzatot (SzMSz), új rendeletet alkotva. Az ülésen nem volt módosító indítvány, a napirendi pontok sorrendjében sem történt változás. A képviselők a tervezetten túl két sürgősségi napirendi pontot is tárgyaltak, zárt ülésen belül. 

Új testvérvárost rögzítettek

A szabályzat a kitüntető címek számában, s az önkormányzat hazai és nemzetközi kapcsolataival bővült. A díjak sora kiegészült a Polgármesteri Elismerő Oklevéllel, a testvérvárosoké pedig a portugáliai Fátima-val és Ourémmel. A tanácsnoki szerepkör is helyet kapott az SzMSz-ben: a közgyűlés ifjúsági, köznevelési, kulturális, sportfeladatokra választott tanácsnokot maguk közül.

Vis maior támogatás az árvíz miatt

A városban szeptember 16-tól volt szükség árvízi védekezésre, a költségek 90 százalékának fedezésére (a maradék 10 százalék önrész vállalásával) pályázatot nyújt be. Az összesen 150 millió forint össz­költségből 15 millió forintot áll a város a 2024-es költségvetésből, míg 135 millió forintot a vis maior alapból kíván fedezni, ez utóbbira nyújt be pályázatot Esztergom. 

Főállású alpolgármester Steindl Balázs lett. Illetménye a polgármesteri illetmény 90 százaléka, így havi bruttó 1 millió 170 ezer, költségtérítését ennek 10 százalékában állapították meg. Az SzMSz-ben rögzítették a bizottságokat is, így a Pénzügyi és Jogi, a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Kulturális, a Közjóléti és Köznevelési, illetve a Közbeszerzési Bizottságot. Megválasztották a bizottságok kül- és beltagjait is. Pénzügyi és Jogi Bizottsági elnök Eck András lett, 4 bel- és 3 kültaggal.

A Városfejlesztési Bizottság elnöke Tóth Tamás Béla, a bizottság tagja 6 képviselő és 5 kültag. A Közjóléti és Köznevelési Bizottság, élén Torma Lászlóval, 5 képviselőből és 4 kültagból áll. A Közbeszerzési Bizottság elnöke Bánhidy András lett, 4 képviselő és 3 kültag alkotja a testületet. 

  • Pénzügyi és Jogi Bizottság: 
    Elnök: Eck András
  • Elnökhelyettes: Nyíri Attila
  • Képviselők: Torma László, Heckel Zoltán
  • Kültagok: Tóthné dr. Borbély Viola, dr. Szirtes Csongor, Sasvári Viktor

Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Kulturális Bizottság:

  • Elnök: Tóth Tamás Béla
  • Elnökhelyettes: Bánhidy András
  • Képviselők: Varga Krisztián, Heckel Zoltán, Torma László, Méhes Szilveszter
  • Kültagok: Tőkei-Veszely Andrea, Szabó Judit, dr. Horváth István, Várszegi Balázs András, Vereckei András

Közjóléti és Köznevelési Bizottság:

  • Elnök: Torma László
  • Elnökhelyettes: Korompai Gábor
  • Képviselők: Varga Krisztián, Simonné Cserép Krisztina, Szaller Izabella
  • Kültagok: dr. Strofek Tamás, Kokas Sándor, dr. Pák Péter, Molnár Szilvia

Közbeszerzési Bizottság:

  • Elnök: Bánhidy András
  • Elnökhelyettes: Eck András
  • Képviselők: Korompai Gábor, Tóth Tamás Béla
  • Kültagok: dr. Révfalvi Gergely, dr. Etter Ödön, dr. Péter Csaba

Esztergom-Kertváros Rész­önkormányzata is megalakult, Simonné Cserép Krisztina elnökletével. Elnökhelyettes Tóth Tamás Béla lett. Szaller Izabella, Korompai Gábor, Torma László és Varga Krisztián képviselők mint képviselői tagokat, Góman Jánost, Góman János Istvánt, Pataki Németh Norbertet, Linn Frigyest és Adorjáni Andrea Dorottyát pedig kültagokként választották meg.

Az október 10-én megalakult esztergomi közgyűlésnem sokkal később, 15-én már rendkívüli ülést tartott a Vármegyeháza dísztermében.
Megalakult az Esztergom-Kertvárosi Részönkormányzat is 
Fotó: F. M. / Forrás: 24 Óra

Lesz közmeghallgatás idén

A 2024-es év további időszakának munkatervét is megalkották. Így terv szerint október 31-én a 2024-es költségvetés módosítása várható, november 18-én közmeghallgatás lesz, november 21-én tárgyalják a Helischer József Városi Könyvtár igazgatói posztjának pályázati kiírását. Decemberben a következő évi munkaterv, a bérleti díjak mértéke, a városi tulajdonú, művelés alól kivett területek bérleti díjának felülvizsgálata is szerepel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában