ADHD

2 órája

Az ADHD és az érzékenyítés állt a konferencia fókuszában

Az utóbbi években egyre csak növekszik a sajátos nevelési igényű tanulók száma, s a körükbe tartozó ADHD-s gyermekek már mindennapos nehézségeket okoznak az iskolákban. Ezért aztán a beszédzavarok mellett az ADHD volt az oroszlányi Benedek Elek EGYMI által rendezett szakmai konferencia fő témája.

Baranyai Mihály

A Benedek Elek EGYMI Mindig van új a nap alatt címmel rendezett konferenciát a Hamvas Béla Gimnáziumban, az esélyegyenlőségi hét keretében – amint arról az Oroszlányi Médiacentrum tudósít. Elsődleges célja az elfogadás elősegítése, és az érzékenyítés. Oroszlány társadalmi célú pályázata révén valósult meg a konferencia  amit Takács Károly, Oroszlány polgármestere nyitott meg. Takács Ádám, a Tatabányai Tankerületi Központ szakmai vezetője elmondta, hogy az utóbbi években folyamatosan növekszik a – például az ADHD-sokat is magukba foglaló – sajátos nevelési igényű (SNI) tanulók száma, ami a 2023-2024-es tanévben 63 ezer tanulót jelent. Véleménye szerint ehhez hozzájárult a korai felismerés és a szaktudományok fejlődése is. 

A beszédzavarok mellett az ADHD és az érzékenyítés állt az oroszlányi Benedek Elek EGYMI által rendezett szakmai konferencia fókuszában
A beszédzavarok mellett az ADHD és az érzékenyítés állt az oroszlányi Benedek Elek EGYMI által rendezett szakmai konferencia fókuszában
Forrás: Oroszlányi Médiacentrum

A szakmai vezető szerint az SNI-tanulók emelkedő aránya rámutat arra, hogy a gyógypedagógus munkája sosem volt annyira fontos, mint ma.

Az ADHD-ról szólt az első előadás

Az első előadó dr. Donauer Nándor gyermek neuropszichológus volt, aki az ADHD-ról tartott előadást. Őt Sólyom Brigitta követte a homloklebennyel, illetve a homloklebeny-terápiájával kapcsolatos előadásával. Végül Rohár Alexandra gyógypedagógus, logopédus frissítette a beszédzavarokat érintő ismereteket.

Az ADHD mindennapos gonddá vált

Vágóné Mezei Mária intézményegység-vezető elmondta, hogy intézményük minden integráló intézménnyel kapcsolatban áll, hiszen utazó gyógypedagógusaik fejlesztik az integrált sajátos nevelési igényű tanulókat. Az ADHD mindennapos gonddá lett minden intézményben, miközben az érintett gyerekek egyre több diagnózissal rendelkeznek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában