Mandátum

3 órája

30 év után vált polgármestert egy település

Az Esztergomi járás 24 településből négy váltott idén polgármestert. Volt, ahol 30 év után lett új településvezető.

Feleki Marietta

Az idei évben rendhagyó volt az önkormányzati választás, ugyanis a megszokott helyett nyár elején járultak az urnához a  választópolgárok. Ám a polgármesterek és a testületi tagok csak október 1-je után "állnak szolgálatba", így az a rendhagyó helyzet állt elő, hogy június és október közt még a régi grémium vezette a településeket. 

Több helyen új polgármesterrel indul a ciklus, most az Esztergomi járást vesszük górcső alá.

Több ciklus után váltottak

Az Esztergomi járás 24 településéből 20-ban maradt a régi polgármester, ám négy településen váltottak. Epölön az előző két ciklusban Tácsik Attila vezette a kistelepülést. A polgármestert 2014-ben választották meg, ám a 2024-es választásokon már nem indult. Utódja a függetlenként induló Mészáros István, aki a szavazatok 41,16 százalékával nyert.

30 évig volt Úny polgármestere, de idén már nem indult Pósvai József. A településvezetőt 1994-ben választották meg először, azóta hétszer sikerült elnyernie a helyiek bizalmát. Idén már nem indult, utódja pedig a független Czakó József lett, aki 45,28 százalékot húzott be a kistelepülés szavazóitól.

Pósfai József 1994 óta vezette Únyt
Fotó: Walczer Patrik / Forrás: 24 Óra

Süttő is hosszú idő után váltott polgármestert. A 2006 óta regnáló  Czermann János sem indult az idei választáson. Utódja Nothartné Viszked Georgina lett, a szavazatok 44,62 százalékával. 

Kesztölcön azonban az eddigi településvezető, Farkas Krisztina indult a választáson, de csak a szavazatok kisebb százalékát tudhatta magáénak. Így egyik ellenfele, Juhász Sándort szavazták a polgármesteri székbe a helyiek, 49,96 százalékkal nyert.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában