Lebegő falu

2 órája

Dubajban is hódít a bokodi gyöngyszem

Újabb büszkeség ez hazánknak, vármegyénknek, az Oroszlányi járásnak és Bokodnak: Dubajig is elért a stégegyüttes fotója. Anzar Abdul Kareem, a Travel and Turism munkatársa megörökítette, milyen jól áll a lebegő falunak az ősz, vagy éppen fordítva.

Kemma.hu

Az őszi pompa ölelése a Bokodi Hűtőtavon: Egy derűs elvonulás Magyarországon – ezekkel a szavakkal hívta fel a figyelmet Anzar Abdul Kareem a bokodi lebegő falura.

A lebegő falu Dubaiban hódít
A lebegő falu híre már messzire eljutott, ezzel a fotóval viszik Bokod hírét Dubajba
Fotó: Facebook/Anzar Abdul Kareem / Forrás: Beküldött

Mint írja, Bokod  közelében található hűtőtó az őszi árnyalatok lenyűgöző faliszőnyegévé változik. A derűs víz a környező lombok vibráló narancsait, vöröseit és sárgáit tükrözi, lélegzetelállító jelenetet alkotva, amely elvarázsolja a látogatókat.

A lebegő falu Dubajban is hódít
Minden évszakban gyönyörű a bokodi látvány, ami igazi turistaparadicsommá nőtte ki magát
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Szerinte, a színes fák és szelíd dombok által keretezett festői tó arra hív, hogy öleld be a természet nyugalmát ebben a gyönyörű évszakban. Akár a part mentén sétál, horgászik, vagy egyszerűen csak a békés hangulatban áztatja magát, a Bokodi Hűtőtó ősszel tökéletes menekülést kínál azoknak, akik harmonikus kapcsolatot keresnek a változó táj szépségével.

Mint korábban megírtuk, megtaláltuk a National Geographic-stílust is helyben. Négy évvel ezelőtt döntött úgy Dörnyei Béla, hogy kiköltözik a „Lebegő faluba”. Kialakította saját házirendjét, ami olyan egyszerű, amilyen nagyszerű: megosztja otthonát a turistákkal. Azóta zsíros kenyérrel, frissítővel és kávéval, esetleg kókusztekerccsel és hatalmas szeretettel várja a vendégeket.

Máshogy is fókuszba került már a helyi látványosság. Tavaly például limitált kiadásban ugyan, de vármegyénk két helyszíne is szerepel a világ egyik legnépszerűbb mogyorókrémjének, a Nutella üvegén. A nyalánkság címkéje most kimondottan a magyaroknak kedvez, az egyik a bokodi helyszín volt. Ugyanebben az évben, csak néhány hónappal korábban írtunk róla, hogy egy ismert írószermárka füzetborítóján várta a szeptembert és az iskolakezdést a lemenő nap fényében látható, különleges stégházairól elhíresült Bokodi-tó.

A lebegő falu régen csak horgászparadicsom volt

Ismeretes, itt forgatott például Zomborácz Virág, aki Utóélet című fekete komédiája közönségkedvenc lett a csehországi Karlovy Varyban rendezett filmfesztiválon. Azóta Kállay Saunders András lírai dallamaihoz is remekül passzolt a táj, a helyszínen forgatta Juliet című klipjét 2014-ben. Az országos ismertség azonban akkor kezdődhetett, amikor egy új-zélandi cég elkezdett a stégeknél reklámot forgatni 2012-ben.

A lebegő falu Európa-szerte ismert látványosság, külföldi turisták is felkeresik alkalmanként a Bokodi-hűtőtó cölöpökre épült házait. Sőt, a Föld legszebb látnivalóit tartalmazó gyűjteményekben is rendszeresen helyet kap. Ajánlatos úgy időzíteni a látogatást, hogy naplementekor érkezzünk – az elénk táruló látvány örök életre szóló emlékkel gazdagít majd minket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában