Választás

2 órája

Apró lépésenként hozna változást Neszmélyre az új polgármester

A Tatai járás két településén is új polgármester vezetésével kezdődött meg az 5 éves önkormányzati ciklus. Neszmélyen Fürst Eszter, Neszmély korábbi anyakönyvvezetője nyerte el a falusiak bizalmát. Az új polgármesterrel a terveiről beszéltünk.

Goletz-DeáK Viktória

Októbertől több településen is új polgármester veszi át az irányítást a júniusi önkormányzati választás eredménye alapján. Neszmélyen három ciklus után köszönt el Janovics István, akit a település volt anyakönyvvezetője, Fürst Eszter váltott a polgármesteri székben. A Duna-parti településen négyen indultak a polgármesteri posztért. Fürst Eszter magabiztos győzelemmel vívta ki a település vezetője címet. A Kemma.hu-nak arról beszélt, miért döntött úgy, hogy indul a választáson, illetve milyen terveket szeretne megvalósítani.

A Tatai járás két településén is új polgármester vezetésével kezdődött meg az 5 éves önkormányzati ciklus. Neszmélyen Fürst Eszter, Neszmély korábbi anyakönyvvezetője nyerte el a falusiak bizalmát.
A Tatai járás két településén is új polgármester vezetésével kezdődött meg az új önkormányzati ciklus. Neszmélyen Fürst Eszter, Neszmély korábbi anyakönyvvezetője nyerte el a falusiak bizalmát.Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

– Október 1-én volt pontosan tíz éve, hogy köztisztviselőként a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal Neszmélyi Kirendeltségének munkatársa lettem. Az ez idő alatt megszerzett tapasztalataim, illetve a falu életében való részvételem segít átlátni a problémákat és a megoldásra váró feladatokat. Az utóbbi években érezhető volt, hogy Neszmély elgazdátlanodott. Az emberekben pedig ez egyfajta bizonytalanságot szült, ami által egyre feszültebb lett a közhangulat. Ezt a helyzetet átértékelve úgy véltem, hogy a tíz év alatt elsajátított tudásommal, tenni akarásommal polgármesterént előremozdíthatom a település fejlődését, valamint megteremthetem a lakosság biztonságérzetét – magyarázta Fürst Eszter, aki az október 10-én tartandó alakuló ülésen fogja letenni az esküt.

Nem ígérget Neszmély új polgármestere

– Eddigiekben egy összetett munkakört láttam el a hivatalban. Az anyakönyvvezetői feladatok mellett a szociális ügyek is hozzám tartoztak, ezen belül a rendszeres gyermekvédelmi támogatás és a különféle települési támogatások megállapításán túl, a szociális tűzifa igényükkel is hozzám fordulhattak az ügyfelek. Ezenkívül a népesség-nyilvántartással kapcsolatos ügyek, a házszámozási feladatok, a szállásengedélyezési, és kereskedelmi ügyek, a telephely engedélyezési eljárások is mind-mind az én teendőimet gyarapították.

Sőt, az ezt megelőző években a választási feladatok lebonyolítását is én végeztem, ami alól idén felmentést kaptam. Kevés az a falubeli, akivel ne találkoztam volna már valamilyen ügy miatt – árulta el az új polgármester, akivel korábban is szívesen álltak le beszélgetni az emberek az ügyes-bajos problémáikról.

Fürst Eszter elmondta, hogy a közösségi oldalakat teljesen kizárva folytatta le kampányát. Azt szerette volna, ha az eddigi élete és az elmúlt 10 év munkássága alapján ítélnék meg, és döntenének arról a neszmélyi választók, hogy megérdemli-e a polgármesteri széket. Két szórólapot készített összesen a kampány alatt, amivel viszont házról házra végig járta a települést.

Házról házra járt

– Körbejárva a falut döbbentem rá, hogy mennyi új ember költözött az utóbbi években Neszmélyre. Nekik pedig teljesen új igényeik, elvárásaik vannak. Őszintén érdekel, hogy az újonnan beöltözők szerint miben kellene változnia, fejlődnie a településnek. Szeretnék majd egy fórumot szervezni, ahol az úgymond „őslakosok” mesélhetnek Neszmély történelméről, történetéről az újaknak, miközben együtt tervezhetjük a jövőt.

Örömmel tapasztalom, hogy nemcsak a több generáció óta itt élők szívében, de az ide költözött neszmélyi lakosokban is él a közösség iránti igény, ezért úgy vélem, ha értékek mentén, elveket követve, türelemmel nyitottak vagyunk egymás irányába, akkor Neszmély egy erős közösséggé válhat – vélekedett az új polgármester, aki hiszi, hogy a közösséghez tartozás egyúttal a biztonság forrása is.

– Akkor érezhetjük településünkön biztonságban magunkat, ha bizalommal fordulhatunk akár szomszédjainkhoz, ismerőseinkhez, ha az intézmények a lakosság javát szolgálják, nehézségeink esetén segítségünkre vannak. Munkám során a fő célkitűzésem, hogy Neszmélyen mindenki biztonságban érezhesse magát, mert akkor Neszmély lakosai valóban otthonra lelnek – mondta a falu vezetője, aki maga is meglepődött, hogy végül mennyien szavaztak rá.

A Tatai járás két településén is új polgármester vezetésével kezdődött meg az 5 éves önkormányzati ciklus. Neszmélyen Fürst Eszter, Neszmély korábbi anyakönyvvezetője nyerte el a falusiak bizalmát.
Az új polgármester apró lépésekben szeretné elkezdeni a munkát. A régi és az új lakók fórumon mondhatják majd el, hogy mit szeretnének
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

– Hatalmas megtiszteltetés és egyben felelősség, hogy az emberek többsége úgy ítélte meg, hogy én legyek a polgármester. Minden igyekezetemmel azon leszek, hogy megszolgáljam ezt a bizalmat – vélekedett Fürst Eszter, aki anyai részről évszázadok óta neszmélyi felmenőkkel büszkélkedhet. Az új polgármester elmondta, nem kampányolt konkrét tervekkel. Úgy gondolta, anélkül, hogy ismerné a település költségvetését, tartalékait, valamint a lakossági igények és a lehetőségek ismerete nélkül mindez csak felelőtlen ígérgetés lett volna.

Apró lépésenként

– Megfontoltan, apró lépésekben kell elkezdeni a változást. Először is azt szükséges felmérni, hogy melyek azok a problémák, amik a lakosság mindennapi életét megnehezítik és a lehetőségeinkhez képest ezen kell javítani. Például az utóbbi években megnőtt a gazdasági épületként bejegyzett, viszont életvitelszerűen lakott ingatlanok száma. Mivel külterületen helyezkednek el ezek az ingatlanok, a közműhálózat hiányos, az utak állapota is rossz – magyarázta a polgármester, aki azt reméli, hogy a következő időszakban úgy tudja képviselni Neszmélyt és a helyieket, hogy minél több forráshoz jussanak. Hiszen a településnek a költségvetése szűkös, külső segítség nélkül a legmegfontoltabb gazdálkodással sem lehetséges nagyobb beruházást megvalósítani.

– Az eddigi munkásságomat a becsületesség, pontosság, és a jogszabályok betartása jellemezte. Polgármesterként a továbbiakban is ezen az úton haladva végzem munkám, mindig emelt fővel a neszmélyiek előtt, Neszmélyért – zárta le a beszélgetést Fürst Eszter.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában