Árvízvédelem

2024.09.16. 17:35

Katonák védik a családi házakat az árvíztől Neszmélyen

A korábbi tervek szerint mobilgáttal védték volna meg a neszmélyi Vízimolnár utca családi házait a víztől. Azonban a biztonság érdekében inkább nyúlgátat emelnek. A Magyar Honvédség katonái is segítenek az árvíz elleni védekezésben.

Kemma.hu

Mintegy 90 ezer homokzsákra lesz szükség a neszmélyi Vízimolnár utcában, hogy megvédjék a családi házakat az árvíztől. Az utca Duna felőli oldalán lévő nyaralók a hullámtér alatt találhatók. Ott a tulajdonosok próbálták menteni értékeiket. A nyúlgát ugyanis az ő telkeiket már nem fogja megvédeni. 

Katonák a civilekkel közösen védik a családi házakat az árvíztől Neszmélyen a Vízimolnár utcában
Katonák a civilekkel közösen védik a családi házakat az árvíztől Neszmélyen a Vízimolnár utcában
Fotó: Flajsz Peter / Forrás: 24 Ór

Janovics István, Neszmély polgármestere a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy vasárnap döntöttek arról a szakemberek javaslatára, hogy a mobilgát helyett inkább a homokzsákokból épített nyúlgáttal védekeznek az ár ellen. Ugyanis a mobilgát még nem volt tesztelve ekkora árra, illetve a magassága sem biztos, hogy elég lenne, hogy megfogja a vizet. Így a csádi házak védelmében most homokzsákokból építik a védvonalat.

Homokzsákkal az árvíz ellen

– A 2013-as árvíznél a településen mintegy 360 ezer homokzsákra volt szüksége, aminek egyharmada a Vízimolnár utcába került. Így a becslések szerint a mostani árhullámhoz nagyjából 90 ezer homokzsákra lesz szükség, hogy útját állja a víznek –árulta el a polgármester, aki elmondta, hogy hatalmas segítséget kapott a település, ugyanis a tatai dandár katonái is csatlakoztak hétfőn reggel az önkéntesekhez. Összesen ötven egyenruhás pakolta a homokzsákokat az utcán. A helyiek meleg teával és egy kis harapnivalóval kedveskedtek a katonáknak a segítségért. 

Karasz Béla, Neszmély honvédelmi referense  s a Vízimolnár utcában lakik. Elmondta, hogy 2013-ban is hatalmas összefogással építették a gátat, azonban most időelőnyben vannak.

– Tizenegy évvel ezelőtt 700 centiméternél kezdtük meg a gát építését. Most azonban már szombat óta dolgozunk a védelmen. A hatóságtól és a szakemberektől is minden szükséges erőforrás megkapunk, így biztosan időben végzünk a feladattal – mondta a honvédelmi referens. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában