Túl vagyunk a tetőzésen, de mi következik ezután? Fotókon és videón a jelenlegi helyzet

Nagyjából egy hete kezdődött a homokzsákolás Dunaalmáson és Neszmélyen. Az árvízi előkészület alatt az önkéntesek és a katonák közös erővel feszített tempóban dolgoztak. De mi a helyzet a tetőzés után? Újra kilátogattunk Dunaalmásra és Neszmélyre.

Kemma.hu

A friss adatok szerint szeptember 21-én már túl vagyunk a tetőzésen, és lassú apadásnak indult a Duna a vármegyei szakaszon. Ez azonban nem jelenti a készültségi helyzet végét. Esztergomban és Komáromban továbbra is harmadfokú az árvízkészültségi szint. 

árvíz, Duna, Neszmély, Dunaalmás
Hiába indult apadásnak a Duna Komárom-Esztergomban, a készültség továbbra is érvényben van
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Szeptember 20-án Komáromnál hajnali 1 órakor 790, Esztergomnál délelőtt tízkor 752 centiméteren tetőzött a folyó. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság négy fős műszaki irányítócsoportja fényképeken is megörökítette a tetőzés rögzítésének pillanatát.

Az árvízhelyzet  tetőzésének pillanatát Komáromban megörökítette a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
Az árvízhelyzet  tetőzésének pillanatát Komáromban megörökítette a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 
Forrás: Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság/Facebook

A Pilismarót Fejlődéséért Egyesület Pilismaróton napközben a Bajuszzsírozó büfével karöltve 750 darab lángost szétosztásával segítették és támogatták az önkéntesek munkáját. 

Még nincs vége a védekezésnek 

Több önkéntes csoport is folyamatosan jelen van a kritikus településeken a gátaknál. Sőt volt aki riasztást kapott. A tatabányai 4x4-eseket 20-a délután vezényelték a pilismaróti gáthoz, ahol az éjszaka folyamán 12 órában hat darab zagszivattyút és kárhelymegvilágító lámpákat üzemeltettek. 

Még egy ideig biztos marad a gát Dunaalmáson és Neszmélyen
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Szombaton pedig ellátogattunk Dunaalmásra és Neszmélyre, hogy megmutathassuk milyen a helyzet. A helyiekkel beszélgetve megtudtuk, hogy az emberek már megnyugodtak, de amíg készültség nem megy az I. fokozat alá, addig még nem bontják el a gátakat. Ma este pedig morzsapartit tartanak annak örömére, hogy véget ért az árvíz, és apadásnak indult végre a Duna.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában