Kimosódott gáttal, buzgárokkal küzdenek megfeszítve Pilismaróton +fotók, videó

Heroikus küzdelemben, körülbelül 400 ember részvételével védekezik a hömpölygő dunai árhullám ellen Pilismarót, a legkritikusabb árvízi helyszín. Hunyadi Balázs polgármester szerint azonban még akár novemberig is eltartatnak az utómunkálatok.

Feleki Marietta

A Duna utcai védműhöz invitál bennünket Hunyadi Balázs polgármester. Na, nem azért meg ott a legkényelmesebb, hanem mert épp ott van dolga, amikor hívjuk. És mindenhol van dolga, egyfolytában csörög a telefonja. A városvezető szinte meg sem áll éjjel nappal. Mint elmondta: vasárnap óta alig aludt. 

A terület, amelyen néhány napja még a nyugalomé volt, most homokzsákokkal, föld védművel, sárral és szivárgó vízzel, illetve egyfolytában lapátoló, pakoló szorgoskodókkal van tele. Pilismarót gyakorlatilag versenyt futott az idővel és a teret nyerő Duna sebességével.

Proaktívak voltunk már múlt hét végén elkezdtük a készülődést. Pedig senki sem számított ekkora és ilyen sebességű áradásra. 2013-ban hasonló volt a helyzet, így már tudtuk mire számítsunk - mondta a polgármester. 

A meglévő és az új védművet kellett rohamtempóban megerősíteni és felépíteni, éjjel nappal dolgoztak helyből és messziről jövők, hogy a kistelepülés mintegy 400-450 ingatlanát megvédjék. Ám a tetőzés napján, szeptember 20-án sem nyugodhattak meg...

— Váratlan problémával kellett szembenéznünk, ugyanis a védmű egyik szakaszán, a fólia alatt kimosta a víz a homokot. A szakasznál búvár merült alá, hogy megvizsgálja, mekkora is a baj. Azonnal cselekednünk kellett, a homok nem elég, így követ kellett szereznünk, amellyel megfogjuk a fóliát.

A víz áztatta, saras helyszínen egy darus kocsi is helyet kapott. Folyamatosan pakolta a kövekkel megrakott zsákokat, amelyekkel megerősítik a fóliával ellátott védművet az újabb kimosódástól.

Beljebb, már az Akácos utcával párhuzamosan zubog a víz az aggregátorral szivattyúzott utca felől a Duna irányába. Mindenütt katonák, katasztrófavédők, vízügyesek, és önkéntesek, amerre a szem ellát.

— Jelenleg azt mondhatom, a védművet felkészítettük a tetőzésre, a tervezetteknek megfelelően haladtunk az előkészítéssel. Ám a munka nem állhat meg, ezzel nincs vége: most a gát megtartása a fő feladat. Ezután azt mondom, még novemberig érezteti hatását ez az időszak, az utómunkálatok, takarítás és a védelemhez használt anyagok elszállítása akár novemberig is elhúzódhat...

Buzgárok, talajvizek itt-ott

A pénteken tetőző és egyre nyomakodó Duna nagy terhet ró a védművekre és a talajvízre egyaránt. Emiatt a szivárgás, illetve a település belsejében megjelenő buzgárok, talajvizek időszaka következik. Ez természetes folyamat, bár tény: van vele dolog a későbbieken is.  Bár Marót nagy százalékán sikerül megállítani a vizet, így is van néhány tucat ingatlan, ahová befolyik a folyó. 

— Kitelepítésekre egyik esetben sem került sor. Az áradás közeledtével felhívtam a lakók figyelmét a veszélyekre, a teendőkre. Mindenki megtette a szükséges lépéseket a maga portáján, akinek kellett, segítettünk — tette hozzá Hunyadi Balázs — Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki segített ezekben az idegőrlő napokban: a helyi önkénteseknek, vállalkozóknak ugyanúgy, mint a szomszédos, vagy messzebbi településekről érkezőknek, a katasztrófavédelemnek, a katonaságnak, a rendőrségnek és a vízmű szakembereinek. Szeptember 19-én meglátogatott bennünket Sulyok Tamás köztársasági elnök úr és felesége is, illetve Erős Gábor képviselő szinte minden nap kilátogat a helyszínre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában