Nagyobb árhullám a Dunán: akár III. fokú készültség is lehet

A jelenlegi időjárási prognózisok szerint akár a III. fokú készültségi szintet is elérheti vagy meghaladhatja a Duna vízszintje térségünkben. A vízügy felkészült az árhullámra.

Feleki Marietta

Mint korábban beszámoltunk, nagyobb árhullám vonul le a Dunán az elkövetkező napokban. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb, szetember 13-i pénteki tájékoztatása szerint a Duna vízgyűjtőjén eddig lehullott és a hétvégén még várható jelentős mennyiségű csapadék miatt árhullámokra számíthatunk a hazai vízfolyások nagy részén.

Gyorsan emelkedik a Duna vízszintje
Fotó: F. M. / Forrás: 24 Óra

A hidrológiai előrejelzések szerint a magyarországi szakaszon árvízvédelmi készültségre kell számítani. Az Országos Vízjelző Szolgálat grafikáján jól látszik, hogy a jelenlegi számítások szerint Komáromnál és Esztergomnál is III. fokú készültségi szint fölé emelkedhet a vízszint a Duna felsőbb szakaszán jelen lévő csapadékos időjárása miatt. 

Esztergomban két nap alatt emelkedett fél métert a Duna vízszintje, ám a továbbiakban a növekedés üteme és mértéke egyre gyorsul, ami jól látszik az OVSZ grafikonján is.

Jövő héten tetőzik a Duna
Forrás: OVSZ

Komáromnál is hasonló a helyzet, az előrejelzés szerint szeptember 18-19-én érheti el a maximumot a vízszint. 

Komáromnál is a III. fokú készültségi szintet jelzi az előrejelzés

Felkészülten várják az árhullámot

Kiemelték, hogy a vízügy már készül a szükséges árvízvédelmi beavatkozásokra: szeptember 13-án pénteken 8 órakor megkezdte működését az Országos Műszaki Irányító Törzs, hogy koordinálja a munkálatokat, a szakemberek, munkaerő és eszközök átcsoportosítását. Amennyiben az önkormányzatok kérik, nekik is műszaki segítséget nyújtanak a helyi védekezéshez.

Mint írták, egy érkező mediterrán ciklon hatására a Duna vízgyűjtőjén, elsősorban az Alpok keleti, valamint a Kárpát-medence nyugati, illetve északi részén számottevő csapadék hullott az elmúlt napokban és várható is még a hétvégén, egészen hétfőig. 

A ciklon alakulása igen bizonytalan, előrejelzésről előrejelzésre változik, hogy a vízgyűjtő melyik része kap újabb esőt. Ennek várható mértéke tehát folyamatosan változik, de az bizonyos, hogy jelentős lesz, több helyütt akár 50-215 milliméter is hullhat.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzés alapján a Dráván Drávaszabolcsnál I. fok feletti, a Dunán Nagybajcsnál, illetve a Murán a III. fokot meghaladó, míg a Lajtán és a Rábán a valaha mért legnagyobb vízállást (röviden LNV-t) megközelítő, akár ezt is meghaladó tetőző vízállások sem zárhatók ki.

Szeptember 13-án, pénteken Orbán Viktor miniszterelnök is ellenőrizte az árvízvédelmi felkészülést. Meghallgatta a vízügyi szakemberek és a védekezésért felelős Energiaügyi Minisztérium vezetőinek egész Magyarországra vonatkozó jelentését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában