Egymás után mossa ki a hatalmas hüllőket a dunai árvíz: fotókon a méretes kígyók

Árvíz után sosem meglepő, hogy érdekes dolgok bukkannak elő a parton. Most több, hazánkban nem ritka, de védett kígyó került lencsevégre az ár elvonulása után.

Kemma.hu

Mindössze néhány nap telt el a Duna tetőzése óta, amikor Komáromnál a víz 790, Esztergomnál 752 centimétert érte el. Azóta viszont szerencsére gyors apadásnak indult a víz, ilyenkor pedig rendre hátra maradnak érdekességek az elöntött területeken. Ez most sem történt másként: méretes kígyók bukkantak fel több helyen is.

árvíz, kígyó, sikló
Kígyó bukkant fel több helyen is a Duna mentén
Forrás: Hernádi Ádám/Facebook

A Vaol.hu számolt be először arról, hogy Nagymarosnál bukkant fel egy kockás sikló. A hüllőről a képet Vitályos Eszter kormányszóvivő osztotta meg közösségi oldalán, aki ezt írta:

Nagymaroson egy méretes kockás sikló is benézett, hogy áll az árvízi védekezés. Habár a termetes kígyó első pillantásra ijesztő lehet, valójában teljesen ártalmatlan. Felbukkanása pedig nem is annyira meglepő

– tájékoztat keddi, kapcsolódó cikkében a Magyar Nemzet alapján a Mandiner. A bejegyzés közzététele óta óriási érdeklődés övezi az állatot, amelyről kedden újabb információk is kiderültek.

Magyar kutatók éppen nemrégiben mutatták ki, hogy a városias tóparti területeken megnőtt a kockás siklók egyedszáma. A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet korábbi vizsgálata szerint ennek az lehet az oka, hogy az ember által létrehozott mesterséges felületek – például a part menti bazalttömbök – között nagyobb biztonságban vannak a siklók a rájuk vadászó ragadozóktól. Eközben több és jobb táplálékforrás várja őket, ami pedig pozitívan hat a kockás siklók túlélésére és szaporodására

– olvasható az oldalon.

Ezt követően Esztergom polgármestere, Hernádi Ádám is hasonló esetről számolt be, amikor Facebook-oldalán tett közzé pár fotót a helyreállítási folyamatokról. Ezek között a képek között bukkant fel az Esztergomban is megjelent kockás sikló.

Mint azt a Magyar Nemzet is megírta, a kockás sikló teljesen ártalmatlan, ha véletlenül valaki belebotlik egybe, ne bántsa, csak sétáljon arrébb, mert náluk ilyenkor az a szokás, hogy a nyári fürdőzés után ősszel meleg, elzárt helyet keresnek maguknak, hogy aztán csak áprilisban kerüljenek elő újra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában