Koszorúzás

2024.09.01. 15:40

Nosztalgiáztak az egykor nagyra becsült szakma képviselői +fotók

Több helyszín adott otthont az oroszlányi bányásznap programjainak. Voltak közöttük új elemek is, de a hagyományos bányász találkozó és a Bányászhősök falánál lévő koszorúzás sem maradhatott el.

Kemma.hu

Augusztus 30-én, szombat kora délután a Bányászati Múzeumban dr. File Beáta jegyző védnöksége mellett zajlott a XX.-as aknai bányászok és bányamentők hagyományos találkozója, majd a Bányászhősök falánál helyezték el a kegyelet virágait.

Bányászhősök falánál is koszorúztak
A Bányászhősök falánál is koszorúztak, a Bányászati Múzeumban
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Mondhatni, az egész város ünnepelt, ugyanis több helyszínen rendeztek bányásznapi programsort Oroszlányban. A Kölcsey Ferenc Művelődési Központ, az Oroszlányi Bányászati Múzeum és a Bányász Klub is remek helyszínül szolgált a rendezvényeknek. 

Az országos rendezvény szervezésének jogát is elnyerte a város, ami ráadásul 70 éves lett az idén. Így aztán fergeteges koncertek, kiállítás, színes családi programok, csilletoló verseny, felvonulás és koszorúzások sora jelezte, bányásznap van a hétvégén a városban.

Visszatérve a találkozóra és a megemlékezésre: a rendezvény keretében a megemlékező beszédeket követően a jelenlévők koszorút helyeztek el a „Bányászhősök falánál”, majd az elmúlt évben elhunyt munkatársaikra emlékeztek név szerint, a majki bányaüzem volt dolgozóinak emlékoszlopánál.

Bányászhősök falánál koszorúztak a Bányászati Múzeumban
Sokan rótták le tiszteletüket az egykoron nagyra becsült szakmai dolgozói előtt
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A délutáni programok a Szent Borbála téren, a szabadtéri színpadnál folytatódtak. A hatalmas vendéglátó sátorban az Oroszlányi Bányász Nyugdíjas Szakszervezet fogadta tagjait, majd a Bányász Klub Közösségi és Rendezvényház szervezésében családi nap kezdődött.

Bányászhősök falánál is koszorúztak a Bányászati Múzeumban
Hagyományos mozzanatoktól sem volt mentes a program
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Bányászhősök és bányászfalatok

Vasárnap is élettel telt meg a Bányászati Múzeumban, több csapat séfkötényt ragadott és áldozott a gasztronómia oltárán. Bányászételek versengtek egymással.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában