Kemma.hu videó

2024.08.29. 19:46

Országos megnyitóval és megemlékezéssel indultak a bányásznapok Oroszlányban +fotók, videó

Nagy hagyományú országos esemény házigazdája lett Oroszlány. Az idén a bányásznap és a villamosnapok országos megnyitójának ad otthont a város. A KFMKK épületében sereglettek össze az ország minden tájáról érkező bányászok, kohászok, valamint a villamos- és az energiaipar dolgozói.

Baranyai Mihály

Augusztus 29-én, csütörtökön vette kezdetét a 74. bányásznap és a 32. villamos napok vasárnapig tartó ünnepségsorozata. Magyarország valamennyi bányászvárosa érintett az ünneplésben, de ezúttal Oroszlány vállalta az országos nyitóünnepséghez a házigazda szerepet. A megnyitó a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében zajlott.

A bányásznap központi megnyitóján Zelei Gábor, a központi ünnepség levezető elnökeként köszönti a résztvevőket.
Központi Bányásznapi ünnepség Oroszlányban
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

A megjelentek délelőtt a Szent Borbála téren, a KFMKK épületének árnyékában hallgathatták az Oroszlányi Bányászzenekar térzenéjét. 
Az ünnepség kiemelt vendégei a színpadon foglaltak helyet: Zelei Gábor, a Magyar Bányászati Szövetség ügyvezető főtitkára, Schubert Archibald, a Magyar Bányászati Szövetség elnöke; dr. Káldi Zoltán, országos bányakapitány; Princ Gábor miniszteri biztos, országgyűlési képviselő; Rabi Ferenc, a Bánya, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke; dr. Mucsi Gábor professzor, a Miskolci Egyetem dékánja; dr. Szombatfalvi Anna, a Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület alelnök és Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára. 

Zelei Gábor a központi ünnepség levezető elnökeként külön köszöntötte a 70. évfordulóját ünneplő Oroszlányt és polgármesterét, és megköszönte, hogy lehetővé tette a közös ünneplést. Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere nyitotta meg az ünnepséget. 

A polgármester kiemelte a térség szénbányászatának eredményeit és áldozatait
Lazók Zoltán elmondta, hogy az oroszlányi szénbányák termelése 1985-ben volt a legnagyobb, ekkor 7900 dolgozót foglalkoztattak, és mintegy 3,8 millió tonna szenet termeltek. A bányászkodás 77 éve alatt csaknem 140 millió tonna szenet termeltek az oroszlányi bányák, ezalatt 214 bányász vesztette az életét. Így ez az alkalom nem csak a múlt előtti tisztelgés, hanem a közösség erejének az ünnepe is.

A felszólalók egyike, Steiner Attila energiaügyi államtitkár elmondta, hogy a gáztározóink 56 százalékos feltöltöttségével az EU top három országa között vagyunk. A klímapolitikai célokat is elérjük, ugyanis 43 százalékkal csökkentettük az üvegházhatással járó gázok kibocsátását. Hazánkban 6800 megawattot állítunk elő napenergiával, ami a paksi atomerőmű energiatermelésének a háromszorosa. A háború előtt évi 7 milliárd eurót, a háború kirobbanását követően pedig 17 milliárd eurót költöttünk szénhidrogénekre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában