Túl a tetőzésen, de még messze a vége: így áll most a Duna Komáromnál és Esztergomnál +videó

A friss adatok szerint szeptember 21-én már túl vagyunk a tetőzésen, és lassú apadásnak indult a Duna a vármegyei szakaszon. Hamarosan elmúlhat az árvíz komoly fenyegetése Komáromnál és Esztergomnál is.

Kemma.hu

A 24 óránként árvízi adatok arról árulkodnak, hogy már nem emelkedik tovább a Dunán érkező hatalmas árvíz, mi több, apadásnak indult a vízszint az országban. A vizugy.hu szerint Rajka és Dunaremete között például már csak elsőfokú készültség van érvényben, és ha lassan is, de óráról órára csökken a víz Komáromnál és Esztergomnál is.

Az árvíz levonulását friss adatokon alapuló térkép illusztrálja
Forrás: vizugy.hu

Tetőzött az árvíz

Szeptember 21-én, szombaton hajnali 3-kor Komáromnál 759 centiméter volt a Duna szintje, reggel 7-kor viszont ár csak 748 centiméter. Mint arról beszámoltunk, itt pénteken, 790 centiméteren tetőzött a Duna, az új gátnak köszönhetően a város azonban végig biztonságban volt. Az esetleges árvízi jelenségekre is felkészültek a szakemberek.

Forrás: vizugy.hu

Hasonló a helyzet Esztergomnál is: itt hajnalban még 743, reggel viszont már csak 737 centit mértek a Dunán. Az előrejelzések pedig további lassú apadást mutatnak a következő órákban, napokban.

Forrás: vizugy.hu

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a Kossuth rádióban úgy nyilatkozott, hogy kisebb lesz az árvíz, mint 2013-ban. Ezek a jóslatok szerencsére igaznak bizonyultak, a szakemberek és a lakosok gyors reagálásának, valamint összefogásának köszönhetően pedig sehol nem történt nagy baj.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában