Felvonulás

2024.08.31. 17:50

Botforgatók és fúvósok látványos menetelésétől volt hangos a főút + fotók, videó

Az idén is megtartották a hagyományos mécseses felvonulást Oroszlány főútján, a Rákóczin. A menetben mazsorettesek és fúvósok tisztelegtek a hétvégi bányásznapi programok előtt.

Kemma.hu

Több százan tartottak a fúvósokkal és vonultak végig Oroszlány főútján péntek este, hogy részt vegyenek a bányásznapi programsorozat egyik hagyományos programján, a mécseses felvonuláson.

Bányásznap mécseses felvonulással Oroszlányban
Mécseses felvonulás zárta a bányásznapi programsort pénteken Oroszlányban
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Rendkívül látványos programnak lehetett szem- és fültanúja, aki augusztus 30-án, péntek este a város főútján sétált. A Cirill Táncstúdió tagjai világító mazsorettbotokkal vonultak, az ütemet pedig az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar szolgáltatta.

Mécseses felvonulás Oroszlányban
A bányász fúvósok kísérték a mazsoretteseket
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A csapat a Honeybeast nagykoncert után indult a Kölcsey központtól és tett egy jó nagy kört, hogy az egész város részesedjen a programból. Szóval a menet a körforgalomig tartott, majd a Rákóczi másik oldalán vonult egészen a Bányász Klubig, ahonnan visszatért a kiindulóponthoz, vagyis a Kölcseyhez.

A csaknem egy órás program kitűnő lehetőséget tartogatott, hogy hű menettársak szülessenek: egyre csak villantak a vakuk, sőt videó is készült. A járókelők zöme jól tudja, bizony, nem mindennapi látványban volt része és fejet hajtott egy letűnt szakma képviselői előtt.

Mécseses felvonulás Oroszlányban
Hatalmas tömeg követte a felvonulást. Több fotó és videó készült, de sokan az hagyományápolás és a tiszteletadás miatt csatlakoztak
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Bizonyára sokan tudják, hogy vármegyénk értékei között méltó helyet foglalnak el az oroszlányi bányász fúvósok. Ők, az igényes művészeti élet egyik meghatározó alakjaként ismertek. Azt viszont már kevesebben, honnan és hogyan indult az együttes. 

A bányásznapi menet nagyot szólt

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a vármegyei értékeket bemutató sorozat szerint a zenekar fejlődésében először az Oroszlányi Szénbányák játszott nagy szerepet. Napjainkban a háttérfeladatokat az Oroszlányi Bányász Hagyományőrző Fúvószenekari Egyesület 2011-től látja el, 1979-ben a zenekar Örökös Kiváló Együttesi címet szerzett, 1994-ben Koncert Fesztivál Fúvószenekari aranydiplomát, majd sorozatosan arany minősítést kapott. 2014-ben a Filmzene 2.0 koncertjükkel a zenekar történetének talán legnagyobb sikerű előadását tartották. Ekkor a zenekar,,Oroszlányért” díszokleveles kitüntetésben részesült, amely a valaha kapott legnagyobb nem zenei elismerés. Ezzel együtt számos díj és kitüntetés büszke tulajdonosa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában