Akkor és most

2024.08.22. 19:59

Interaktív fotó: ennyit változott Tatabánya egyik legismertebb épülete 6 évtized alatt

A polgármesteri hivatal Tatabánya egy jellegzetes helyszíne, az épület még a rendszerváltás előtt épült. A polgármesteri hivatal több generáció óta „ad otthont” a város választott vezetőjének. Akkor és most sorozatunkban most megmutatjuk, mennyit változott az épület és környezete majd' 60 év alatt.

Zetovics Márió

Akkor és most a tatabányai polgármesteri hivatal homlokzatának egy része. Olvass tovább a teljes, interaktív képhez!

Forrás: Fortepan / Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ/Zetovics Márió, 24 Óra

Új sorozatot indítunk, Akkor és most címmel. Egy-egy interakítv fotóval mutatjuk meg Komárom-Esztergom vármegye ismert helyszíneit, épületeit. A képek mellé pedig rövid helytörténeti áttekintést is adunk. Elsőként a tatabányai polgármesteri hivatalt nézhetik meg majd' 60 év különbséggel olvasóink. 

 Akkor és most sorozatunkban most megmutatjuk, mennyit változott az épület és környezete majd' 60 év alatt.
Akkor és most a tatabányai polgármesteri hivatal homlokzatának egy része. Olvass tovább a teljes, interaktív képhez!
Forrás: Fortepan / Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ/Zetovics Márió, 24 Óra

Akkor és most: hány különbség van a két kép között?

A kép közepén látható csúszkát mozgatva lehet megkeresni a különbségeket a most és az 1969-ben készült fotók között:

Újváros története szorosan összefonódik a politikai és társadalmi változásokkal, amelyek a 20. század második felében zajlottak. 1967-ben, a megyei pártbizottság és a városi tanács székházának átadásával új fejezet kezdődött a városrész életében. 

Ahogy a József Attila Könyvtár oldalán olvasható, az akkori MSZMP Komárom Megyei és Tatabánya Városi Bizottsága, illetve a városi tanács is ebben az épületben kapott helyet. A Fő tér szívében elhelyezkedő épület a városi tanács korábbi üléstermeként szolgáló felsőgallai községháza helyét vette át.

A rendszerváltás után a város közigazgatási szolgáltatásai, beleértve a polgármesteri hivatalt, szintén itt kaptak helyet, tükrözve a változó politikai tájat. Az épület mögé, a Fő térre 1972-ben került ki Segesdi György „Szabadság lángja” című szobra, amely króm-nikkel-acél ötvözetből készült és a várossá nyilvánítás jubileumának emlékére készült. Az emlékmű a mai napig az eredeti helyén áll, miután 1991-ben felújították, és a tér egyik jellegzetes elemévé vált.

További retró fotók Tatabányáról

Képes történelem podcast-sorozatunk is kihagyhatatlan! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában