Fejlesztés

2024.09.12. 19:50

Újabb kerékpárút épülhet Bajon - hangzott a kormánybiztosi ígéret

A baji Esterházy Kispincében találkozott a Magyar Falu Programért felelős kormánybiztos a térség országgyűlési képviselőjével, illetve a település polgármesterével. Gyopáros Alpárral többek között Baj fejlődéséről és a jövőbeli terveikről is beszéltek. A kormánybiztos egy jó hírrel érkezett a településre.

Goletz-DeáK Viktória

Az elmúlt években számos fejlesztés valósulhatott meg Bajon különböző pályázatoknak köszönhetően. Ezek egyike a Magyar Falu Program (MFP), ami segítségével többek között mintegy két kilométernyi hosszúságban megújult már a tóvárosi vasútállomástól a nyúlvágóhídig terjedő útszakasz, most pedig a kerékpárút egy újabb részének megépítésére kaphatja meg a támogatást a település. Gyopáros Alpár, a Magyar Falu Program kormánybiztosa jó hírrel érkezett a településre. 

gyopáros alpár kormánybiztos baj
Gyopáros Alpár kormánybiztos a baji Esterházy Kispincében beszélt a tervekről
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Bencsik János, a térség országgyűlési képviselőjének meghívására érkezett Bajra a kormánybiztos, hogy megnézze az elmúlt években mire is fordította a település a pályázaton elnyert összegeket. A találkozón természetesen részt vett Schunder Tibor, Baj polgármestere is, aki újabb terveikről is mesélt. 

Kormánybiztosi ígéret 

Gyopáros Alpár a Kemma.hu kérdésére elmondta, a MFP lényege, hogy kifejezetten olyan lehetőségek, fejlesztések finanszírozására nyújt támogatást, amikre a falvaknak szüksége van. Ráadásul az is hatalmas segítség, hogy az eljárás a többi pályázathoz képest sokkal egyszerűbb és gyorsabb. A tervek benyújtása után hatvan napon belül megszületik a döntés a támogatásról, a szerződés aláírása után pedig öt napon belül már utalják is a megítélt támogatást. Így például nem kell attól tartania egy önkormányzatnak, hogy mire folyósítják a kért összeget, addigra a beruházás költsége már a harmadával megnőtt. Ennek a gyors és egyszerűsített programnak a segítségével az elmúlt öt évben Komárom-Esztergomban már 30 milliárd forintos támogatást kaphattak a kistelepülések. 

– Komárom-Esztergom vármegyében hatvanhat olyan település van, amely ötezer lélekszám alatti. Ebből ötven Falusi CSOK-os település, ezeknek korábban csökkent a népességszáma. A különböző direkt támogatási formák keretében csaknem 20 milliárd forint érkezett az egész vármegyében a program keretében. Ebbe beletartoznak az önkormányzati pályázatokon túl a civil, az egyházi, vagy éppen a kisboltok fejlesztése és közutas útfelújítási program is. És ezen felül ott van a Falusi CSOK-os program, aminek a becsült támogatása további 10 millió forint – magyarázta Gyopáros Alpár, aki elmondta, hogy hétfőn hirdetik ki a baji kerékpárút pályázatának eredményét, aminek örülni fog a település. 

Biztonság

Régi barátság és munkakapcsolat van Bencsik János és Gyopáros Alpár között, így már régen érett az alkalom, hogy a kormánybiztos ellátogasson az országgyűlési képviselőnek otthont adó Bajra. 

– A Magyar Falu Program keretében nem szokványos egy félmilliárdos beruházás támogatása, de szükség volt rá, hogy pár évvel korábban a Petőfi utat teljes egészében rendbe lehessen tenni. De a hegyi kerékpárút hosszabbik szakaszának felújítása is a Magyar Falu Program támogatásával jöhetett létre – sorolta a fejlesztéseket Bencsik János, aki kiemelte, hogy a baji kerékpárút következő szakasza egy forgalmas közút mellett halad el, ahol jelenleg járda sincs. Így a program segítségével az a környék is sokkal biztonságosabb lehet.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában