Bagolyvár

2024.05.30. 21:11

Ács értékeit mutatja be az elkészült helytörténeti kiállítás

Elkészült az ácsi Bagolyvár helytörténeti gyűjteménye, ahol egyebek mellett Árpád- és római kori emlékek is találhatóak.

Kemma.hu

Szentirmai István polgármester a helytörténeti gyűjtemény csütörtöki átadóján elmondta, 2018 óta folyamatosan fejlesztették az épületet. Bár a Bagolyvárat az előző városvezetés ideje alatt felújították, a kivitelezéssel sok probléma volt, a falak az alsó szinten vizesedni kezdett, így a cukorgyári kiállítást fel kellett költöztetni az emeletre.

A helytörténeti kiállításon Árpád-kori leleteket is meg lehet tekinteni
A helytörténeti kiállításon Árpád-kori leleteket is meg lehet tekinteni
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

A többlépcsős, nagyrészt önerős beruházás során korszerűbb lett a fűtés, felújították az emeltre vezető lépcsőt és rendbe tették az alsó termet, ahol helytörténeti tárlatot alakítottak ki. A kiállítás megvalósításán a Kuny Domokos Múzeum és a művelődési ház dolgozói munkálkodtak. A Bagolyvárat a jövőben is kell fejleszteni, egyebek mellett a lábazatot is rendbe kell tenni.

Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő arra mutatott rá, Ács már eljutott oda, hogy komplex fejlesztésekre is tudnak saját forrásból áldozni, valamint a pályázati pénzekhez a szükséges önerőt hozzátenni.

– Egy ilyen történelmi múlttal rendelkező településhez illik egy külön helytörténeti gyűjtemény – hangoztatta Czunyiné. – A történelem olyan közös tudás, ami tartást adhat a mához és erőt a jövőhöz. Ácson pedig van mit megmutatni az ácsi fiataloknak és az idelátogatóknak.

Popovics György a vármegyei önkormányzat elnöke azt hangsúlyozta, a kisvárosok fejlesztése, a jó infrastruktúra biztosítása nagyon fontos annak érdekében, hogy az itt felnövő gyerekeknek ugyanolyan lehetőségeik legyenek, mint a nagyobb településeken élőknek. Arra is kitért, a kulturális intézmények fejlesztése is fontos, a TOP Plusz pedig lehetőséget biztosít a művelődési házak megújítására is.

Schmidtmayer Richárd, a tatai múzeum igazgatója nyitotta meg a helytörténeti kiállítást, aki röviden ismertette, miket láthatnak azok, akik ellátogatnak a Bagolyvárba. Találhatóak itt olyan Árpád-kori emlékek, amelyet a leendő katódgyár területén találtak, de római kori leletekből sincs hiány. A jövőben múzeumpedagógiai foglalkozásokat is terveznek a Bagolyvárban.

Több kiállítás is található a Bagolyvárban a helytörténeti tárlat mellett

A Bagolyvár 1858-ban épült, eredetileg kétszintes katolikus iskola volt, a katolikus templom szomszédságában. A helytörténeti gyűjtemény mellett a cukorgyári kiállítás és a Kossuth-emlékszoba is itt kapott helyet, amelynek létrehozását a Kossuth Lajos Asztaltársaság kezdeményezte. Itt látható a Hartmann Hungary Kft. gyártörténeti kiállítása is. Elnevezése nem tisztázott. Az egyik történet szerint a nevét a padlásán fészkelő bagolypárról kapta, a másik szerint elnevezése a tudást jelképező bölcs bagoly szimbólumára vezethető vissza. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában