Visszapillantó

2024.01.02. 17:00

Erről írtunk augusztusban: a jövő is épült, de a múltat is jobban megismertük

Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is visszatekintünk az év legfontosabb eseményeire a 24 Órában és a kemma.hu-n megjelent tudósításokból válogatva. Ezúttal augusztust vesszük górcső alá.

Kemma.hu

Gördeszkapályát kapott Esztergom

A Prímás-szigeten lévő Suzuki Aréna szomszédságában nyílt meg az első esztergomi Görpark. A megnyitón Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára, Hernádi Ádám polgármester, Takács Kiss Márta, a Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetség képviselője beszélt. Az 5100 négyzetméter alapterületű Görpark csaknem 100 millió forintból épült meg. Nebehaj Gergő, a pályaépítés ötletének kezdeményezője ugyancsak felszólalt az átadón. Megköszönte a polgármesternek, hogy megvalósult ez a létesítmény.

Folytatódott a fürdő feltárása

Ismét régészeti nyílt napot szerveztek Komáromban. Pár éve a brigetioi katonai tábor fürdőjének feltárásán munkálkodnak, amelynek eredményeit a nagyközönség is megtekinthette. Hatszáz négyzetmétert tártak fel ezen a nyáron is. Négy helyen nyitottak szelvényeket, egyebek mellett azokra a kérdésekre keresték a választ, hogy mikor építhették a fürdőt, milyen építési technikákat használtak.

Novák Katalin szegte meg az új kenyeret

Minőségi színpadi előadásokkal, komolyzenei koncertekkel, díjátadókkal és testvértelepülési szerződés aláírásával ünnepelték Esztergomban az államalapítást, illetve a város fennállásának 1050. évfordulóját. Az Esztergomi Szent István Napok csúcspontjaként Novák Katalin köztársasági elnök mondott ünnepi beszédet az Erzsébet parkban. Novák Katalin ünnepi beszédében elmondta: Szent Istvánt magunkban hordozzuk, a részünkké vált. Azzal, hogy megalapította a keresztény Magyarországot, azzal, hogy tudatos döntéssel a nyugati világ részévé tette hazánkat, nem pusztán kijelölte az utat, amelyen járnunk kell, de elvitathatatlan helyet kapott az életünkben is. Az új kenyeret – melyet ezúttal Novák Katalin sütött előző nap – a helyi egyházi közösség vezetőinek áldása után a köztársasági elnök szegte meg.

Vadászok ünnepe volt Csákányoson

Tematikus programokkal várta az érdeklődőket Csákányospusztán az idei Országos Vadásznap. Ünnepi beszédet mondott dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, dr. Nagy István agrárminiszter, dr. Kovács Zoltán, a Nimród Vadászújság főszerkesztője, valamint Bencsik János országgyűlési képviselő. Majd dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt. A különleges bemutatókkal tarkított eseményt fúvószenekari koncert zárta.

Érvénytelen a népszavazás

Elegendő szavazat hiányában érvénytelen lett Pilismaróton a népszavazás, melyet egy 122 hektáros külszíni sóderbánya nyitása ellen indítottak – tájékoztatott a település jegyzője. Hekman Tibor elmondta, az érvényes voksoláshoz 955 választópolgár megjelenése kellett volna, azonban csak 781 ember szavazott. A leadott szavazatok közül 672 a bányanyitás ellen szólt, 98-an igennel szavaztak, 11 szavazat érvénytelen volt. Pilismaróton a Duna-parti lakóházak szomszédságában, 122 hektáron külszíni sóderbányát akart nyitni egy vállalkozás.

Átadták a bölcsődét Kecskéden

Az óvodások kedves táncos műsorával kezdődött és szalagátvágással ért véget a 190 milliós bölcsődeátadó Kecskéden. Grúber Zoltán polgármester beszédében kitért az építőipari árváltozások okozta kálváriára és azt is kiemelte, hogy emiatt háromszor kellett többlettámogatást igényelni az uniós forrásból és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatából származó összeghez. Végül 195 millió forintból megvalósulhatott a kecskédiek nagy álma és létrejött az egycsoportos, 14 férőhelyes bölcsőde az óvoda udvarán.

 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában