Kemma.hu videó

2023.08.26. 15:35

Combos melóval takarították ki a Turul környékét és lépcsőjét +fotók, videó

Negyedik alkalommal hirdetett szemétszedési akciót a Kő-hegy környékén a Turul’s Miners SE a Tiszta Tatabányáért Egyesülettel karöltve. Az akcióhoz sok civil szervezet és fiatal csatlakozott az idén is, csaknem 80-an húztak kesztyűt és töltötték meg a 120 literes szemeteszsákokat.

Wágner Zsanett

Szemétszedő akció indul szombaton, az idei lesz az ötödik alakalom

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. Zs.

A tikkasztó hőség ellenére nagyon jó hangulatban telt a szemétszedés a Turulnál, a szervezők zsíros kenyérrel és szörppel kedveskedtek a munkában megfáradt segítőknek. Sőt, a kitartóbbak részesei lehettek egy születésnapi üdvözlésnek is, mely során a szurkolói csoport egyik tagját köszöntötték. Arról, hogy mi az újdonság az idei szervezésben, Zámbó Norbert, a szurkolói csapat egyik tagja beszélt portálunknak.

– Négy éve még különböző autóalkatrészek voltak az erdő mélyén, hasonlóval nem találkozunk a szombat délelőtti szemétszedés során. Vagy jó helyen jártunk, vagy kevésbé szennyezett az erdő. Az idén a Turul lépcsőt is takarítjuk, eléggé combos meló, de bírjuk – tette hozzá Norbert.

Más tapasztalt Berki Timi és Gál Alexandra. Ők üvegszilánkokat, sörösüvegeket és több elhajított papírzsebkendőt is találtak. A fiatalok a Kemma.hu korábbi cikke alapján csatlakoztak az akcióhoz és nagyon jó érzéssel tölti el őket a segítségnyújtás.

A lépcsősor alján, majdnem a 100-as út mellett értük utol Hajas Pétert, a Turul’s Miners SE egyik alelnökét. Az említett helyszínen kívül a Szelim-barlang környékén, a kilátónál, a Szédítő sziklánál és a Panoráma úton is takarítottak. – Minden évben találunk energiaitalos dobozokat, de összetört babakocsitól, játékoktól és székektől is megtisztítottuk a környéket. Sajnos szemét mindig van, de a tendencia azt mutatja, hogy egyre kevesebb. Bízom benne, hogy öt év múlva csak egy zsíroskenyér partira jövünk a Turulhoz – zárta szavait Péter.

Persze kísérőprogramokból és látványos előadásokból, valamint meghívott segítőkből sem volt hiány: Szivárvány bohóc, Logan a farkas, a Turul Népe Motoros Egyesület, valamint a tatabányai polgárőrök kutyásbemutatója tette színesebbé a programot. Ezenkívül tatai önkéntesek és a Tatabányai 4X4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület is első szóra csatlakoztak a délelőtti rendezvényhez.

Klausz Gáborné, a Tiszta Tatabányáért Egyesület vezetője elmondta, a nemes cél érdekében változatos programokkal készültek. A célt, hogy minél tisztább környezetben éljenek a tatabányaiak, most is sikerült teljesíteni. Éppen ezért szívesen eleget tesznek lakóközösségek kéréseinek is.

Létjogosultsága van a civil kezdeményezésnek. Nyári időszakban, ott, ahol kicsi az aljnövényzet sokkal könnyebb dolguk van a szemétszedőknek és a Turul környéke pont ilyen – ezt már Boglári Zoltántól, a Vérteserdő Zrt. kommunikációs vezetőjétől tudtuk meg. A társaság mintegy 46 ezer 200 hektárért felel, és kiemelt területei alá tartoznak a parkerdők. A Vérteserdő Zrt. elkötelezett híve a környezetvédelmen túl a szemléletformálásnak is. Ezen a területen pedig előre tudnak lépni a hasonló akcióknak köszönhetően.

– Arra biztatjuk az erdőjárókat, hogy amit magukkal hoztak, vigyék is haza a túra során. Azt garantálom, hogy könnyebb lesz, mint reggel – nyilatkozta a Boglári Zoltán, majd hozzátette, hogy szemeteszsákokkal, kesztyűkkel és kötözőkkel járult hozzá a program sikeréhez a Vérteserdő.

– Rohamléptékű változás zajlik körülöttünk, amit úgy tudunk megfékezni, ha mi, emberek megtanulunk együttműködni a természettel és megtanuljuk szebbé tenni a világot a mi magunk számára és a jövő generációjának is – nyilatkozta a program fővédnöke Crespo Rodrigo, aki büszke édesapa és kutyagaza is egyben, egyébként a tatabányai Jászai Mari Színház és Népház igazgatója. Intézményvezetőként is fontosnak tartja a szelektív hulladékgyűjtést és az újrahasznosítást. Például a színházi díszleteknél is figyelnek az „apró” részletekre, a környezettudatosságra, de napelemet is kapott nemrégiben az épület.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában