TOP program

2023.07.11. 06:55

Felújítják az orvosi rendelőt Pilismaróton - mérföldkőnek számít ez a projekt a településen

A napokban megtörtént a munkaterület átadás, így elkezdődött az orvosi rendelő épületének felújítása Pilismaróton, ami a község életében fontos mérföldkőnek számít – mondta megkeresésünkre Hunyadi Balázs polgármester.

Walczer Patrik

Kicserélik az épület nyílászáróit is

Forrás: Beküldött

A település vezetése korábban a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 53 millió forint támogatást nyert el, melyhez később további 7 millió forintnyi kiegészítést kaptak. Időközben kiderült, hogy a szükséges önerő hiánya miatt megoldást kell találniuk a problémára.

Hunyadi Balázs a közösségi oldalán közölte, hogy a Miniszterelnökséghez fordultak segítségért, hogy a meglévő TOP-os, azaz európai uniós támogatást hazai forrásból egészíthessék ki. A kért mintegy 85,5 millió forintos összeget az 1194/2023 (V.15) számú kormányrendelettel hagytak jóvá.

– Köszönjük Erős Gábor országgyűlési képviselőnek a segítséget és Magyarország Kormányának a megítélt támogatást, mellyel elhárultak a pénzügyi akadályok – tette hozzá.

Az 1933-ban épült orvosi rendelő külső homlokzata helyi védelem alá esik, így a kivitelezőnek több szabályt is figyelembe kell vennie. Elsőként az alapgépészeti munkálatokat végzik el, majd a következő hónapokban többek között ki fogják cserélni a nyílászárókat, szigetelik a belső falfelületeket, sőt a belső burkolatok is megújulnak.

– A határidő ugyan szoros, de bízunk benne, hogy év végéig befejeződik a felújítás. Köszönjük Popovics Györgynek és a vármegyei önkormányzatnak, hogy a TOP keretében korszerűbb, komfortosabb környezetben működhet az orvosi praxis és a védőnői szolgálat – mondta.

Tovább fejlődik a falu
Szintén a TOP keretében újíthatják fel a pilismaróti Nyírő Csaba Sportcsarnokot, a megítélt mintegy 120 millió forintos támogatásból energetikai korszerűsítést hajtanak végre az épületen. A korábbi években a Magyar Falu Program keretében hőlégbefúvó rendszert telepítettek, a mostani projektben pedig kicserélik az elöregedett szigetelést és a régi nyílászárókat. Megtudtuk, hogy a strandon is lesz egy nagyobb fejlesztés és hogy a közeljövőben az is kiderülhet, hogy pontosan hol épülhet meg a fitneszpark.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában