Rendezvény

2023.07.04. 11:28

Féltve őrzött értékek lepték el a kastélyudvart Bajnán

Érték az értékben címmel nagyszabású rendezvényt tartottak szombaton a bajnai Sándor-Metternich-kastélyban, ahol a helyiek bemutatták féltve őrzött hagyományaikat és kincseiket, továbbá meg lehetett tekinteni a Vármegyejáró sorozat keretében a településről készült kisfilmet is.

W. P.

A grófi pár mellett gyermek és felnőtt táncosok is színpadra léptek

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Az önkormányzat és a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. közös rendezvényén Erdősné Csík Katalin létesítményvezető Jácint Zsuzsanna énekét követően köszöntötte a jelenlévőket és a meghívott vendégeket. Kijelentette, hogy a NÖF munkatársai azon dolgoznak, hogy történelmi örökségeinket közvetlenül bekapcsolják a hazai turizmus vérkeringésébe.

Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője felidézte: több évtizednyi várakozás után csoda történt, hiszen megújulhatott a kastély, melyet a helyiek és a turisták mellett a filmes stábok is szívesen felkeresnek. Példátlannak nevezte a bajnaiak hozzáállását, akik gondosan őrzik értékeiket.

Romanek Etelka, a vármegyei közgyűlés alelnöke elmondta, hogy a Komárom-Esztergom Vármegyi Önkormányzat számára fontos a vármegyei identitás erősítése, ezért a mostani megyei identitás program keretében mind a hetvenhat településnek készítettek kisfilmet. Ezután átnyújtotta a bajnai videót tartalmazó pendrive-ot Pallagi Tibor polgármesternek.

A település vezetője a köszönetnyilvánítás után kijelentette: a NÖF-fel közösen sokat tesznek azért, hogy méltó környezetben fogadják a hozzájuk látogatókat. Felidézte, hogy nyolc évvel ezelőtt adtak otthont a megyei értéktár napnak, ami mindannyiuknak felejthetetlen élményekkel szolgált. Végül Hudoba Gyula, a Bajnai Települési Értéktár Bizottság elnöke mutatta be a helyi értékeket.

Ezután Nyíri Róbert kanonok, plébános megnyitotta a kastélykápolnában az időszakos egyházi kiállítást, majd Vörös János, a megyei identitás program vezetője levetítette a bajnai filmet és az értéktár mozgalmat bemutató videót. Nagy sikert aratott a Bajnai Gyermek Néptánccsoport, valamint a Mayer Néptáncműhely és Timár együttes tagjainak közös műsora, melyben Kiss-Szőke Ildikó és Kiss Tamás a grófi házaspárt is megidézte. A rendezvényen megismerhettük a helyi kick-box és természetjáró egyesületeket is, de a koncertek mellett volt például lovasbemutató, kastélyvetélkedő és fényfestés is.

Bemutatkoztak az értékek
A rendezvényen a bajnai viseletet, a bajnai néptáncot, a bajnai konty készítését is megismerhettük. Bemutatkozott Alexa László fafaragó népi iparművész, Klenczner Erzsébet csuhéfonó és szövő népi iparművész, de láthattuk Nagyné Tóth Edit kézzel fűzött gyöngyékszereit is. Ábrahám Lajosné nyugalmazott női szabó erre a napra készített grófnői ruhát, megcsodáltuk Horváth Gyuláné, Etus néni egyedi babáit, megkóstolhattuk a rétesét is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában