Elismerések

2023.06.25. 08:48

Díjjal ismerték el az Ácson élők kitartó munkáját

Az idén Szűcs Béla Albert író, újságíró kapta a díszpolgári címet a Duna-parti városban. Az Ácsi Vigasságok első napján tartott ünnepi testületi ülésen több városi elismerést is átvehettek azok, akik sokat tettek településükért, illetve öregbítették Ács hírnevét.

K. D.

Szűcs Béla Albert (jobbra) veszi át a díszpolgári címet Szentirmai Istvántól

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Dr. Szentirmai István polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd átadta a díszpolgári címet Szűcs Béla Albert írónak, újságírónak.

Méltatásában elhangzott, olyan ember, aki nehéz életutat járt be, akit a történelem sok mindentől megfosztott, ám a nehézségeket mindig méltósággal és erős hittel viselte. Egész életében közösségeket épített, gazdag ismeretanyagát pedig könyvekbe rendezte, példás életművet hozva létre. Bár nem itt született, teljes jogú ácsiként élte életét, neve ismerősen cseng minden itt élő számára – hallhattuk.

Szűcs Béla Albert a sportnak köszönhetően került Ácsra 1954-ben, ezt követően bevonult katonának, de az ’56-os események miatt három év helyett kettőt szolgált le. Rétságon szolgált, alakulatával részt vett Mindszenty érsek kiszabadításában is. Részt vett az ácsi sport- és közélet szervezésében is. Felesége Walóczky Erzsébet, akivel 65 éve házasok.

Ács Városáért Díjat ketten vehettek át, Tóth János és Markó Renáta személyében. Tóth János, vagy ahogy sokan ismerik, "Bakancsos Jani", az Ácsi Természetjáró Bakancsos Túraklub vezetője, 2002 óta pedig hivatásos tűzoltó Komáromban. A túraklubbal a helyi fiatalok számára népszerűsíti a természetjárást, adja át a környezet szeretetét.

Markó Renáta 2019 óta a városgazdálkodás vezetője, második ciklusát tölti a roma nemzetiségi önkormányzat elnökeként. Ő szervezi a romanapot, a rászoruló gyerekeknek Mikulás- és karácsonyi ünnepséget is szervez.

Bartók-díjat érdemeltek ki a Brtk. Ezermesterek: Gregovics József, Járóka Sándor és Pauer József, illetve az Ácsi Bóbita Óvoda. Az ezermesterek és az óvoda is rengeteget segíti a Bartók Béla Művelődési Ház munkáját.

Ács Város Sportjáért elismerést kapott Metka Antalné, aki az ácsi iskolában tanított testnevelést. Iskolai munkája során szakmai tudását folyamatosan fejlesztette, tanítványai kimagasló eredményeket értek el kézilabda sportágban.

Szintén ezt a díjat kapta meg Pék Balázs, aki általános iskolában a Kinizsinél focizott és kézilabdázott is. Végül utóbbi sportágat választotta középiskolásként, fiatalon lehetőséget kapott a felnőtt csapatban is. 2022-ig vezette a kézilabda-szakosztályt.

Az esemény végén Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke adta át a polgármesternek a vármegyei önkormányzat által készített, Ácsról szóló imázsfilmet.

Az ünnepi testületi ülést követően a Bartók Béla Művelődési Ház Sméja Galériájában a nyergesújfalui Ady Endre Művelődési Ház képzőművész köre tagjainak alkotásaiból nyitottak kiállítást. Tárlat nyílt Bazsóné Nagy Marianna tanulóinak, a Napsugár Művészeti Iskola rajz tanszakos diákjainak munkáiból is, amelyeket a művelődési ház nagytermében tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában