múltidéző

2021.09.12. 14:51

30 évvel ezelőtt Esztergomban is volt pápalátogatás

Épp harminc éve, 1991-ben látogatott el II. János Pál pápa Esztergomba, ahol lerótta kegyeletét Mindszenty bíboros sírja előtt és misét is celebrált.

Kemma.hu

II. János Pál pápa szentmisét celebrál Esztergomban, 1991. augusztus 16-án.

Forrás: MTI/gondola.hu

Fotó: Szebellédy Géza

Utoljára 25 éve járt pápa Magyarországon: 1996-ban II. János Pál a Pannonhalmi Főapátság millenniumi megemlékezése alkalmából jött érkezett Előtte pedig 1991. augusztus 16-20. között tette tiszteletét hazánkba, amikor többek közt Esztergomba is ellátogatott.

Ahogy az origo.hu írja, II. János Pál magyarországi meghívásáról még 1988-ban született döntés. Az egykori kommunista országok közül szülőhazája után Magyarország volt az első, amely úgy döntött, meghívja a pápát. A Szentszék végül 1989. július 26-án hozta nyilvánosságra a meghívás elfogadását.

II. János Pál augusztus 16-án érkezett repülővel a magyar nemzeti zászlókkal és a Vatikánvárosi Állam lobogóival feldíszített Ferihegyi légikikötőbe. A gépről lelépdelve, a fogadó ország iránti megkülönböztetett tisztelet gesztusaként a repülőgép lépcsőjéről lelépve térdre borult, és ajkával illette az anyaföldet, számolt be a 24 Óra az érkezés utáni másnapi számában.

Forrás: 24 Óra

A magyar állam nevében Göncz Árpád köztársasági elnök köszöntötte a lelkipásztori látogatásra hazánkba érkezett egyházfőt. A vendégek és a vendéglátók kölcsönös bemutatkozása után a magyar államfő beszédben méltatta II. János Pál látogatásának jelentőségét.

Mint a katolikus.hu írja, még aznap a pápai helikopter és a kíséret 12 óra 15-kor szállt le az esztergomi repülőtéren. A Szentatyát köszöntötte a város vezetősége, majd pápamobilban indult a Prímási Palotába. Ebéd után rövid pihenőt tartott, 14 óra 30-kor indult a bazilikába.

A bazilika előtti téren a magyar papok, szerzetesek és szerzetesnők mintegy ötezren, az elsősorban Esztergom környékéről és Szlovákiából érkezett hívek közel ötvenezren várták.

A Szentatya lerója kegyeletét Mindszenty József hercegprímás emléktáblájánál az Esztergomi Bazilikában 1991. augusztus 16-án (Fotó: Szebellédy Géza / MTI/gondola.hu)

A Szentatya először lement a bazilika kriptájába, és ott Mindszenty József bíboros sírjánál imádkozott, majd a bazilika sekrestyéjében felöltözött és az oltárhoz vonult.

A szentmise elején Paskai bíboros úr köszöntötte őt.:

„Mély tisztelettel és gyermeki szeretettel köszöntjük Szentségedet az ősi esztergomi várhegyen. Ezen a várhegyen nevelkedett Szent István, itt bérmálta meg őt Szent Adalbert vértanú püspök, az első ezredfordulón itt helyezték fejére a II. Szilveszter pápától küldött koronát, innen szervezte meg a magyar egyházat és halála előtt itt ajánlotta a Boldogasszony oltalmába „a szentegyházat a püspökökkel és papokkal, az országot a néppel és vezetőikkel”. Tőle örököltük a keresztény hittel együtt a ragaszkodást és az egységet az Apostoli Szentszékhez, amelyet a magyar katolikus egyház mindig hűségesen megőrzött.”

II. János Pál pápa szentmisét celebrál Esztergomban, 1991. augusztus 16-án. (Fotó: Szebellédy Géza / MTI/gondola.hu)

A bíborosi köszöntő után II. János Pál mondta el homíliáját, majd a mise után, háromnegyed hatkor visszatért a sekrestyébe, átöltözött és elindult a Duna-partra. 18 óra 45-kor indult hajóval Budapestre.

A negyedszázaddal ezelőtti látogatás után augusztus 12-én vasárnap Ferenc pápa látogatott el hazánkba. A Szentatya Budapesten a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét celebrálta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában