Jegyzet

2 órája

Mindörökkön

Néztem a galambokat, ahogy egyre közelebb húzódnak a férfihez, aki éppen eszegette a szendvicsét. Már szinte súrolták a szárnyukkal, amikor némi totyogás után felszálltak. A vasútállomásokon élő madarak már nem félnek az embertől.

Sugár Gabi

Ahogy évszázadokkal ezelőtt sem Assisi Szent Ferenctől. Még prédikált is nekik Giotto, a firenzei festő ábrázolása alapján. A legendákban még egy vad farkast is megszelídített.  Névnapján, halálának évfordulóján tisztelegnek világszerte az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

Sok száz évnek kellett eltelnie, míg Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencián felmerült az Állatok Világnapjának gondolata. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az állatokra, az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára. Nem véletlen az sem, hogy II. János Pál pápa 1979-ben az ökológiával foglalkozók védőszentjévé nyilvánította Szent Ferencet.

Remélhetőleg ma kiemelt figyelmet szentelnek állataikra a gazdik, és talán a menhelyekre is ellátogatnak egyesek. Közben pedig ajánlom figyelmükbe Assisi Szent Ferenc Naphimnuszát, amelyben reflektorfénybe kerülnek a természet csodái, s áldást kér az emberre is. Gyönyörű világunk őrzésére és a hálaadásra biztat versében. Sorai érvényesek mindörökkön örökké.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában