Magas nyomással

2024.08.30. 07:00

Rá sem lehet ismerni erre a barlangra, tűzoltók segítettek a fürdetésében

A barlangkutatók a Dorog és Esztergom közötti, Nagy-Strázsa-hegyben található járatokat tisztították meg a szennyeződéstől. Önkéntes tűzoltók segítettek nekik a mélyben.

Kemma.hu

A BEBTE barlangkutatói már legalább három éve készültek arra a barlangfürdetésre, amit augusztus 16-18. között végeztek el. A Sátorkőpusztai-barlanggal szomszédos Strázsa-barlangot fürdették meg. Mint arról a BEBTE (Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület) beszámolt, a speciális tisztítás komoly szervezést igénylő feladat volt, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Nyergesújfalui Önkéntes Tűzoltók, valamint helyi barlangászok együttműködésével valósulhatott meg.

Mint írták, a Strázsa-barlangot annak védelmében, 1983-ban lezárták, és csak 23 évvel később, 2006-ban nyitották meg újra, egy hétvégi tábor keretében a BEBTE barlangászai. Egy 23 éves időkapszula tárult fel a szemük előtt, otthagyott szerszámokkal, az egykoron használt csillével. A barlangra ekkor új, zárható ajtó került. A feltáró-kutatóprogram a 2010-es évek vége felé indult be, ennek első fejezete ért véget a mostani mosással. A barlang egyre szebbé, egyre nagyobbá vált, a járat képe

a néhai bányatáró állapotból barlanggá változott.

A barlangmosás technikai kivitelezése a Strázsa-barlang esetében nem volt egyszerű, hiszen gondoskodni kellett a szükséges vízmennyiségről, valamint annak tárolásáról. A víz helyszínre juttatása is komoly logisztikát igényelt. A feladatot a Nyergesújfalui Önkéntes Tűzoltók vállalták.

Miért pont a tűzoltók?

Mint azt a BEBTE írta, a tűzoltógépjármű képes arra, hogy egyszerre nagyobb mennyiséget (2,5 köbméter) felszállítson a helyszínre, majd a közel 30 méteres szintkülönbséget legyőzve fel is pumpáljon a rögtönzött tartályokba. Nélkülük ez csak többszörös áttétellel, azaz többszöri fuvarral, szivattyúk közbeiktatásával valósulhatott volna meg. Nem lehetünk eléggé hálásak nekik ezért, és persze a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársainak is, akik mindezt lehetővé tették számukra, számunkra. A közös munkáról a tűzoltók is büszkén számoltak be.

A mosáshoz magasnyomású mosóberendezést használtak. A falakra taposott, ülepedett agyag nagy részét különböző kéziszerszámokkal már korábban eltávolították, de tartva a képződmények esetleges sérülésétől, a végső takarítást a vízre bízták. 

A Strázsa-barlang rehabilitációja nem ért véget ezzel a mosással. Az alsóbb szakaszok takarítását a lefolyó agyag miatt el kell végezni. Erre néhány hetes várakozás (szikkasztás) után kerül majd sor. Ugyanakkor a lemosott felületek védelme érdekében szükséges a főág mesterséges járófelülettel történő biztosítása is, aminek engedélyeztetéséhez megtesszük a kezdeményező lépéseket az illetékes hatóságok felé.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában