Értékmegőrzés

2024.08.05. 13:50

Újabb fesztivál kezdődik vasárnap Tatán

Több mint 20 különböző programmal várják az érdeklődőket Tatán augusztusban. A Tatai Barokk Fesztiválnak idén is Fellner Jakab csodálatos barokk épületei adnak majd otthont.

Kemma.hu

„A Magyar Salzburg” az Esterházy család és a muzsika nevet kapta a 25. Tatai Barokk Fesztivál, ahol Esterházy Ferenc gróf, az utolsó főúri zeneszerző előtt tisztelegnek a szervezők.

Barokk Fesztivál sajtótájékoztató
A 25. Tatai Barokk fesztivál sajtótájékoztatóján Michl József polgármester elmondta, hogy különlegesen fontos a város számára ez a rendezvény 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A rendezvényről tartott sajtótájékoztatót a Kuny Domokos Múzeum lovagtermében tartották, ahonnan majd vasárnap a programsorozat is startolni fog. 

Értékmegőrzés a fesztiválon

Az eseményt dr. Schmidtmayer Richárd, a múzeum igazgatója nyitotta meg, aki elmondta, hogy a rendezvény szakmai programjaiban a múzeum munkatársai is aktívan kiveszik a részüket. 

– Bár a Tatai vár a barokk korban nem a fénypontját élte, hiszen akkor épült a kastély, illetve a kapucinus és a Szent Ferenc templom. De a tudományos élet, és kutatók mégis a vármegyei múzeumnál találhatóak – magyarázta a múzeumigazgató. 

Michl József, Tata polgármestere, a fesztivál fővédnöke elmondta, hogy bár a Barokk Fesztivál nem tizezreket vonz a városba, mint egy Víz Zene Virág Fesztivál, azonban mégis nagyon fontos Tata számára.

–  Nagyon érdekesek azok a fesztiváljaink, amik egy szűkebb rétegeket szólítanak meg. A Tatai Barokk fesztivál nem egy tömegeket megmozgató rendezvény, néhány pár százan szoktak részt venni rajta. Ők viszont azért fontosak mindannyiunknak, hogy átmentsük azt a tudást és azt az értéket, amit a barokk világ jelent városunk számára. A program eredeti célja is az volt, hogy azt a barokk világot a tataiságból lehetőség szerint minél jobban átmentse, hogy megismerjük. Halljunk róluk különböző előadásokat, zenét, megismerjük a divatjukat – mondta a polgármester, aki szerint ez egy csodálatos alkalom arra, hogy újabb emberek ismerjék meg Tatát, a művészeti emlékeit és értékekeit, barokk építészetét, a gyönyörű természeti adottságait és az Esterházy család szellemiségét. 

Dezső Marianna, a fesztivál szervezője elmondta, hogy a sokszínű, minden művészeti ágat felölelő rendezvényekkel ebben az évben Esterházy Ferenc gróf, az utolsó főúri zeneszerző előtt tisztelegnek. Neki köszönhetjük Tata első zenei fesztiváljainak szervezését az Angol parkban. A nyári játékok valamikor a 30-as években tartották a Cseke-tó mellett. Sajnos pár év múlva ezek megszűntek, de elindítottak egy olyan kulturális fejlődést, amit érdemes megőrizni és bemutatni.  

Világhírű művészek

A fesztivál ünnepélyes megnyitójának a Kuny Domokos Múzeum ad otthont vasárnap délután, a további programokat pedig Fellner Jakab csodálatos barokk épületeiben, templomaiban tartják. A helyi művészek, művészeti együttesek mellett fellépnek világhírű előadó- és alkotóművészek is. A Tatai Barokk Fesztivál pedig továbbra is szorosan összefonódik a Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzussal, amelyet idén 18. alkalommal szerveznek meg Tatán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában