időutazás

2017.08.24. 08:42

Barokk fesztivál és gyönyörű hölgyek varázsolták el Tatát

A barokk múltat idéző zene, divatbemutató, kiállítás és eleven díszletek varázsolták el Tatát a Barokk fesztivál idejére.

Veizer Tamás

Barokk fesztivál varázsolta el Tatát

Forrás: pixabay.com

Szerényen, bár jogosan barokk fesztiválnak nevezik a tatai Barokk fesztivált, bár okkal nevezhetnék összművészeti seregszemlének is: augusztus közepén ugyanis zene, tánc, építészet és divat képviselői adnak egymásnak randevút. Nevezhetnénk nemzetközinek is a résztvevők hovatartozása okán. Tény, hogy Tata új arcát mutatja be a helyieknek és az idelátogatóknak e néhány napban. Az sem túlzás, ha ezek láttán-hallatán valljuk: a barokk örök.

A Kuny Domokos Múzeum régészei nyúltak vissza a legutóbbi idők egyik legjelentősebb feltárásának eredményeihez: A barokk tér születése címmel több kiállítást is bemutattak a várban. Ennek egyik érdekes és izgalmas állomása az Immaculata-emlék történetének bemutatása Kövesdi Mónika művészettörténész és Schmidtmayer Richárd történész jóvoltából. E komoly felütés után a komolyzenéé volt a főszerep: hangversenyt adott az Egressy Kórus és Kamarakórus, a Haydn Baryton trió. Szombaton Balogh Ferenc régens billegpusztai rezidenciális központját mutatta be Fülöp Éva agrártörténész és Schmidtmayer Csaba a vár lovagtermében: a programok zenei hátterét a 11. Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei mesterkurzus növendékei adták.

Gyönyörű barokk hölgyeket csodálhattunk meg a fesztiválon

Ugyancsak a zenészek teremtették meg az alaphangulatot az Angyalok és Tündérek Galéria barokkos környezetében a barokk kerti partin, és Juhász Zsuzsanna iparművész 30 darabból álló barokk ruháinak bemutatóján. A barokk külsőségeket Szakál László korabeli öltözete, parókája tette teljesebbé: a hoppmester a barokk stílust bemutató bevezetőjében felidézte a stílusra jellemző építészeti jegyeket, az öltözet, a művészet sajátos jegyeit, kitért a zenére is – amiből ízelítőt is kaptak a résztvevők. A nemzetközi zenei mesterkurzus művészei és növendékei – Ruisz Alexandra, Lakatos János, Mizuho Itakura és a Vörösváry fivérek, Márton és Ibolya, felléptek az Esterházy Énekegyüttes művészei.

Lenyűgöző ruhaköltemények

A fő attrakció ezen a szombaton Juhász Zsuzsanna ruhakollekciója volt. A galériát 12 évvel ezelőtt hozta létre a „hoppmesterrel” közösen. A kis kiállítóhely, hangulatos műhely ad otthont hangversenyeknek, kiállításoknak olyan művészektől, akiknek munkái megérintik, feltöltik Zsuzsanna lelkét: ezeket a képeket, kisplasztikákat, szobrokat, dísztárgyakat meri kínálni igényes vendégeinek.

Népszerűek az operaelőadások, kamarahangversenyek, színházi előadások és bemutatók is. Ezúttal a barokk fesztiválhoz illően, a barokk zenei háttérrel korhű ruhákat, piros, fehér, kék, és más színű ruhakölteményeket: valamennyi Juhász Zsuzsanna munkája. Mint ahogy az ő keze munkáját, ötletességét dicsérte az ötféle édes és hétféle sós torta elkészítése, amely szintén nagy sikert aratott a vendégek körében, amelyet a barokkos ruhában kínált az öt csinos manöken, Dóri, Kinga, Fanni, Zora és Nóri. A csemegék neve is a történelmi kort idézte: Marie Antoinette, Beatrix, Andreas von Gaal torta és sok más.

A barokk örök és ma is felfedezhető Tata számos pontján

A tatai barokk fesztivál sok érdekes programmal folytatódott a héten. Volt előadás az Esterházy-kastély falkutatásairól Jankovics Norbert jóvoltából, a víztoronyban hangversenyt adott az Esterházy énekegyüttes Schmidt Mónika vezetésével, és a mesterkurzus több művészével, hétfőn pedig a kapucinus templomban Szivkova Marianna operaénekes adott hangversenyt. A barokktól a XX. századik címmel zenei utazásra hívta a zenerajongókat Kiss Zsolt orgonaművész, a Pannonhalmi Apátság művésztanára. A fesztivál csütörtökön a 11. Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei mesterkurzus művészeinek és növendékeinek gálaműsorával ér véget. A képzőművészet és a zene, divat és gasztronómia, történelem és építészet (mint például az Esterházy-kastély) barokk díszbe öltözött ünnepe egy programokban és élményekben gazdag hét után egy évre lezárul. A barokk felfedezése Tatán azonban továbbra is a mi kíváncsiságunkon múlik.

Juhász Zsuzsanna azt is elmondja: Angyalok és Tündérek galéria válogatott díszei, virágai, „díszletei” nyugalmat, békét árasztanak: ki már járt ott, maga is megtapasztalhatja. Kiállító és művészetbarát egyaránt. Néhány művészt, akinek már volt kiállítása a galériában, annyira magával ragadta a „hely szelleme”, hogy más alkalmakkor is visszatért. A genius loci azonban másokat is visszatérésre csábít, nemcsak a galériába, hanem a barokk Tatára is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!