Kórustalálkozó

2023.10.18. 09:41

Bordalok, katonanóták és egyházi énekek napja: ilyen volt az oroszlányi kórustalálkozó

Negyedik alkalommal szervezett kórustalálkozót Oroszlányban a Szíjj Irma Kamarakórus szombaton, a Kölcsey színháztermében. A közönség a kétórás programban hét kórust láthatott, hallhatott.

Wágner Zsanett

Forrás: oroszlany.hu

A házigazdák mellett színpadra lépett a Táti Férfikórus, Csákvárról érkezett a Harangvirág Dalkör, az Összhang Nőikar és a Cimborák Férfikar, énekelt a helyi Munkás Szent József Katolikus Kórus, valamint a felvidéki Deáki Nefelejcs Énekkar.

Oroszlányban a Városi Énekkar 2012. januárjában alakult Takács Tímea vezetésével. Később felvette a Szíjj Irma Kamarakórus nevet, emléket állítva a város elismert zenepedagógusának, aki megalakította a bányászváros első énekkarát. Világi dalokat, kórusműveket, népdalfeldolgozásokat énekeltek.

Ezzel szemben a Táti Férfikórus két évvel korábban alakult, és a Táton énekelt sváb dalok átörökítéséért dolgoznak. Ám mivel a kórustagok fele pincegazda, a másik fele meg csak szereti a bort, így fontos feladatuknak érzik a pincéknél énekelt régi nóták, bordalok megőrzését az utókornak.

Érdekesség, hogy a Harangvirág Dalkör műsora csákvári népdalokból és egy zalai dalcsokorból állt, míg az Összhang Nőikar neves hazai és külföldi szerzők műveit adta elő. A 12 fős Cimborák Férfikar többségében népdalokat, bordalokat és katonanótákat énekel, de a találkozóra elhoztak egy kalotaszegi, és egy felvidéki népdalcsokrot is. Az oroszlányi Munkás Szent József Katolikus Kórus főként egyházi műveket énekelnek, melyekkel erősítik a lelki összetartozást.
Nem így a felvidéki, Deáki Nefelejcs Énekkar, amelynek tagjai kórusműveket és egy népdalfeldolgozást adtak elő.
A fantasztikus délután zárásaként a kórusok közösen énekelték el Bárdos Lajos Este van már című művét. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában