Afrikai vadkutya

3 órája

Különleges állatot fogadott örökbe a Petőfi-iskola

A győri állatkert lakói közül választhattak ki a diákok egy állatot, amelyet a komáromi Petőfi-iskola egy évre örökbefogad.

Körtvélyfáy Dina

Ahogy az intézmény Facebook-oldalán is olvasható, a gyerekek döntöttek róla, melyik állatot fogadja örökbe az iskola a tanévre. A legtöbb voks Nanára, az afrikai vadkutyára érkezett.

A nem mindennapi állatot a vadonban a kihalás veszélye fenyegeti
A nem mindennapi állatot a vadonban a kihalás veszélye fenyegeti
Fotó: Xantus János Állatkert / Forrás: gyorplusz.hu

Nana 2019 óta él a győri állatkertben, amikor egy alomnyi fiatal vadkutya vette birtokba új kifutóját. Nana a nővéreivel együtt Csehországból, a Dvur kralovei állatkertből költözött át Győrbe.

A győri falka hét egykorú, ugyanolyan tapasztalattal rendelkező nőstényből áll. Nana egy fotogén hölgy, általában a társaság közepén van, vagy egy domb tetején áll, ahonnan mindent belát. Amikor a csapat fel-alá baktat járőrözés közben a kerítés mentén, Nanát közöttük találjuk, és valószínűleg elől fog ügetni.

Az állatot bundája is érdekessé teszi

Ahogy az állatkert írja, a vadkutyát szép, foltos bundája is különlegessé teszi. Nanát nem csak határozott személyiségéről ismerhetik fel a látogatók, jobb combja jellegzetes mintája és a torkán a két szimmetrikus folt teszik őt egyedivé.

Az afrikai vadkutya a bolygónk egyik legveszélyeztetettebb ragadozója. Nana és nővérei vadonélő rokonait mára már csak 3000 és 5000 közé becsülik. Az állomány napjainkban is csökken, ennek egyik legfőbb oka az élőhely feldarabolódása és mezőgazdasági művelésbe vonása. A vadkutya az egyik legeredményesebb afrikai vadász, élelemszerzésének 80-90 százaléka sikeres. Vadászati stratégiája az üldözésre és a kifárasztásra épül, az üldözők folyamatosan váltják egymást. Ezt a taktikát segíti, hogy hihetetlenül kitartó és szívós állat, percekig képes 55-60 kilométer/órás sebességgel futni.

A Petőfi-iskolában fontosnak tartják, hogy az állatok szeretetére neveljék a diákokat. Az állatok világnapja alkalmából a Rex Komáromi Állatvédő Egyesület javára adománygyűjtést szerveztek, amely igencsak sikeres volt. A beérkezett felajánlásokat már át is adták a menhely dolgozóinak, amelynek során a diákok a gazdikereső kutyákkal és cicákkal is megismerkedtek.

Az egyik nyolcadikos osztály tanulói állatismereti vetélkedőn vettek részt, amely 10 fordulóból állt. A csapatok nagy lelkesedéssel csatlakoztak a programhoz. A győztes csapa tagjai: Tajti Katica Viktória, Muth Mira és Bene Alexander Márk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában