Verseny

2 órája

Ki tudod rakni a Rubik-kockát? Ha nem, itt a helyed!

Profi és amatőröket is várnak az esztergomi programra. A Rubik-napon segítenek a kirakásában is.

Kemma.hu

Az esztergomi Kapcsolatok Háza Rubik-napot szervez október 28-án délelőtt 10 órakor. A Rubik kocka kirakó programra várják azokat is, akik még csak most ismerkednek a kocka rejtélyével: nekik segítenek is megtanulni a kirakás trükkjeit. A profibbaknak versenyt is szerveznek: 10 órától a kockával ismerkedőket és a középhaladókat várják, 11:30-tól a haladók és a profik tekerhetnek. Mint az esemény Facebook- oldalán írják: különleges, például hőre színét változtató kockákat is bemutatnak majd.

Profi és amatőröket is várnak az esztergomi programra. A Rubik-napon segítenek a kirakásában is.
Profi és amatőröket is várnak a  Rubik-napra
Fotó: F. M. / Forrás: 24 Óra

A Rubik kocka és Esztergom - ezer szál köti össze őket

A Rubik kocka atyja, ifjabb Rubik Ernő A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Állami Díjas magyar szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanár, épp idén 80 éves, a híres találmánya pedig 50 éve látta meg a napvilágot

A feltaláló több szállal kötődik Esztergomhoz, ugyanis édesapja, idősebb Rubik Ernő az esztergomi repülőgépgyár repülőgép-tervezője volt, ezen túl rendkívül elismert vitorlázórepülő-mérnökként tartják számon.

Az ifjabbik Rubik nem egyszer elmondta, hogy inspirációját az édesapjától kapta. Ifjabb Rubik Ernő 1974 tavaszán fejlesztette ki a háromdimenziós mechanikus logikai játékot, amelyet eredetileg bűvös kocka néven szabadalmaztatott 1977. december 31-én. A térbeli mozgás szemléltetésére is kiválóan alkalmas tanulási segédeszközben az alkotó hamar felismerte az izgalmas játék lehetőségét, ami egyszerre egyszerű és bonyolult, egyéni és közösségi.

A találmány lényege abban van, hogy a nagy kockát alkotó 27 elem, szétszedés, tehát a nagy kocka megbontása nélkül hozható új helyzetbe, aminek eléréséhez, egyetlen homológ művelet: a nagy kocka bármelyik lapját alkotó kilenc kis kockának elforgatása szükséges, olvasható a játék szabadalmi leírásában. A térbeli logikai játékot 1980-as keresztelték át Rubik-kockára, ezután indult meg világhódító útján néven meghódította a világot.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában