Életmű

2 órája

Kakukktojás kiállítás nyílt a Tatai várban

Egy élet munkáiból nyílt kiállítás Tatán. A Tatai vár múzeumában ezúttal Kóthay Péter csodás alkotásait nézhetik meg az érdeklődők.

Goletz-DeáK Viktória

A Tatai várban nyílt meg Kóthay Péter képzőművész „Kakukktojás” című életmű-kiállítása, ami december 31-ig látogatható, a Tatai vár múzeumában nyitvatartási idejében. 

Egy élet munkáiból nyílt kiállítás Tatán. A Tatai vár múzeumában ezúttal Kóthay Péter csodás alkotásait nézhetik meg az érdeklődők.
A Tatai Várban nyílt meg Kóthay Péter képzőművész „Kakukktojás” című életmű-kiállítása, ahol a művész munkásságából 38 válogatott darabot láthat a közönség
Forrás: tata.hu

A tata.hu beszámolója szerint az ismert tatai tanár 1954-ben született Tatán, Egerben szerzett tanári diplomát és évtizedeken át tanított a Vaszary János Általános Iskolában, s máig rendszeres foglalkozásvezető tanára a Tatai Tehetséggondozó Művészeti Tábornak. 

Visszatérés a Tatai várba

Művészet iránti érdeklődése középiskolás éveiben kezdődött, indíttatását édesapjától, Kóthay Ernő festőművésztől kapta. Festészettel és szobrászattal foglalkozik, 1976 óta visszatérő résztvevője a vármegyei tárlatoknak. 1983-ban és 1986-ban elnyerte a Komárom-Esztergom megyei Tanács Alkotói Ösztöndíját. Az ART6 csoport alapító tagja, aki 2018-ban megkapta a Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatát, Tata képzőművészeti életében betöltött kiemelkedő szerepéért, művészetszeretetre nevelő pedagógiai tevékenysége elismeréseképpen. Munkásságához kapcsolódóan a várban legutóbb 2021-ben nyitották meg a „Két Kóthay – apa és fia” című tárlatot. Legújabb kiállításának megnyitóján Kövesdi Mónika művészettörténész, az életmű-kiállítás kurátora kiemelte, hogy erre az eseményre már régóta készültek. 

– Kóthay Péter jól ismert tatai tanár, művész és polgár, aki a család és a tanítás örömmel vállalt kötelmei mellett az elmúlt évtizedekben folyamatosan alkotott. Nagy gonddal készült erre a tárlatra, melynek legnagyobb erénye a válogatás, hiszen az itt látható alkotások a hetvenes évektől egészen napjainkig mutatják az életművet – mondta el Kövesdi Mónika.

A gondolatok kifejezése

A művész által előre válogatott közel 80 alkotásból végül 24 szobor és 14 kép kapott helyet a vár első emeleti kiállítóterében. A megnyitón Kóthay Péter is részt vett, aki azt is elárulta, hogy mi alapján válogatta össze legújabb tárlatának darabjait. 

– 70 éves lettem, s ez a válogatás egy összegzés, egy bizonyos tömörítése az eddigi munkásságomnak. Én hiszek az emberi cselekvésben, abban, hogy az anyag megmunkálásával, festéssel, sikerül kifejezni gondolatokat az emberről, az emberért, az embernek – mondta a művész. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!