Gigantikus tervekkel indult el az eocén program Tatabányán is

Dallos István helytörténész, fotóművész a Képes történelem 71. adásában az eocén programról beszélgetett Sugár Gabriellával. A program Tatabányán is nagy tervekkel indult.

Sugár Gabi

Az eocén program az 1970-es években indult Magyarországon. A dunántúli gyűjtőerőművet kellett volna kiszolgálnia azoknak a bányáknak, amelyeket bevontak az eocén-programba. Ekkor már a Tatai szénmedence szénvagyona jelentősen apadt, s az 1896-ban indított bányászati tevékenységet „ünnepélyes” keretek között 1987-ben bezárták. Az első kép erről árulkodik.

Gigantikus tervekkel indította az eocén programot Magyarország az 1970-es években. Az eocén program tatabányai vetülete, Képes történelem 71.
Eocén program, egy korszak vége: az utolsó csille a Tatai szénmedencében
Fotó: CEWE FOTOSCHAU / Forrás: Tatabányai Múzeum/Dallos István

Csordakút 1974-ben indult. Hatósági áras volt minden, így a szenet is igen alacsony áron lehetett értékesíteni. Ebben a helyzetben a bauxitot ítélték értékesebbnek.

Erőmű az eocén programban

Nagyegyháza is termelt, ám a tervezett és a valós szénvagyon között hatalmas különbség volt. Az eocén program a szénvagyon kitermelése mellett egy erőmű építésére volt tervezve. A gigantikus elképzelések azonban nem valósultak meg. A bánya a fizetésképtelenségét 1987-ben jelenti be. Sorra zártak be a bányák, s az eocén-program is félbeszakadt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!