Bugyács-kiállítás

1 órája

Misztikus várak, királyfigurák festője mutatkozott be a Várhegyen

A közelmúltban meg Esztergomban Bugyács Sándor párkányi festő- és grafikusművész új kiállítása. Az egyszerűen csak Bugyács címet viselő tárlat ünnepélyes megnyitóját a Rondellában tartották, a történelmi környezetben még könnyebb volt ráhangolódni az alkotó várakat, királyfigurákat is sokszor megidéző képeire.

Pöltl Zoltán

Az Eurohíd Alapítvány szervezésében és a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesülettel való együttműködésben létrejött Bugyács Sándor-tárlaton nem egy életmű-kiállítást láthatott a közönség, bár erre az alkotó 73 életéve akár jó okot adhatott volna. Mint kiderült, a most Esztergomban bemutatott festmények és grafikák a művész és a szervezők közös válogatása alapján kerültek ki a Várhegyen található galéria falaira. Aki már volt Bugyács-tárlaton, az tudja, hogy minden ilyen esemény különleges, mert maga az alkotó is jellegzetes egyéniség, kompozíciói pedig maradandó gondolatokat hagynak a szemlélőkben. 

Sokan vettek részt a különleges képeket felvonultató kiállítás megnyitóján
Sokan vettek részt a különleges képeket felvonultató kiállítás megnyitóján
Fotó: P.O.Z. / Forrás: 24 Óra

A mintegy negyven alkotás különféle sorozatokat képezett, de ezzel együtt teljes egységet adott a komplex kiállítási anyag. Az is a bugyácsi világhoz tartozik, hogy bármennyire is sokatmondó egy-egy festmény vagy grafika, az alkotó minden esetben váltig állítja, hogy nem volt szándékában a kérdésfeltevők szerinti vélt tartalom, üzenet képi megfogalmazása. Ezzel együtt a képek nézőinek igenis határozott benyomása lehet arról, hogy Bugyács Sándor a hatalom, az uralkodás, a társadalmi csoportok, illetve a misztikus és realisztikus világok találkozásáról fogalmaz meg festményein, grafikáin témákat. 

Az október 13-ai kiállításon Mécses Éva Hilda, az Eurohíd Alapítvány képviselője élő interjúra hívta a színpadra az alkotót, mellőzve ezzel az ilyenkor szokásos méltatást, és arra próbálta több kérdése mentén rávenni a párkányi művészt, hogy vallja meg, hogyan és milyen mögöttes üzenet szándékával jönnek létre kompozíciói. 

Bugyács Sándor ezúttal sem tagadta meg magát és rendkívül szikár, helyenként ironikus, humoros válaszokat adott, többször is jelezve, hogy nem tudja miért születnek meg képei, ő „csak” megfesti őket, de azok szellemi eredőiről nem tudott vagy nem akart számot adni. Tette mindezt magától értetődő intellektussal, diszkrét kajánsággal. A kiállítás részeként ekkor lehetett megvásárolni az említett egyesület által kiadott, Bugyács című katalógust, benne a tárlaton látható és további alkotások reprodukcióival. Az előszóban a művész így fogalmazott: 

Minthogy nem annyira a szavak embere vagyok, mint inkább a színeké és a vonalaké, rá kellett hogy jöjjek: ez nem lesz egyszerű, mármint az, hogy a képek elé néhány mondatot, gondolatot fogalmazzak meg. Talán azokról az indíttatásokról kellene beszélnem, amelyek az eddigi beszélgetésekből és nyilatkozatokból valami miatt kimaradtak.


 

Sokan vettek részt a különleges képeket felvonultató kiállítás megnyitóján
Fotó: Pöltl Zoltán

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában