Kulturális szálak

3 órája

1100 éve Európában, 20 éve az unióban: hagyományaink őrzőit köszöntötték Tatán

Átadták a Csoóri Sándor Program támogató okleveleit Tatán. A szombati eseményen Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára úg fogalmazott, hogy az unió tagállamait kulturális szálak fonják egy közösséggé.

Kemma.hu

– Amikor hazánk az Európai Unió tagja lett, egy olyan körbe is bekerültünk, ahol a tagállamokat fontos kulturális szálak fonják egy közösséggé – mondta a Csaba Gábor október 26-án Tatán, a Csoóri Sándor Program támogató okleveleinek átadásán.

1100 éve Európában, 20 éve az Unióban - fotókon az interaktív vándorkiállítás
1100 éve Európában, 20 éve az Unióban. Az interaktív vándorkiállítás tatai megnyitóján átadták a Csoóri Sándor Program támogató okleveleit
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Hozzátette, hogy Magyarország a független, szuverén nemzetek együttműködésének fenntartásában és a keresztény értékeken alapuló kulturális gyökereink megőrzésében látja a közös európai jövő zálogát. Ezt a szellemiséget képviseli az 1100 éve Európában, 20 éve az Európai Unióban programsorozat is. Kiemelte:

A rendezvénysorozat nemcsak a magyar értékek megőrzésének fontosságáról szól, hanem arról is, hogy Magyarország célja erősíteni az európai közösséget, és hozzájárulni a közös európai kulturális örökség gazdagításához.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára szólt arról is, hogy a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására létrehozott, 8 éve indult Csoóri Sándor Program keretében közel 1800 szervezet kap támogatást 2024-ben. Elmondta, a Csoóri Sándor Program missziója a magyar népi kultúra alapértékként való meghatározása, és erre a meggyőződésre építve a népművészeti értékek felkutatása, megismertetése és gyarapítása.

A helyettes államtitkártól támogató oklevelet vehetett át a Tatai Szarkalábak Táncegyüttes, a Pötörke Népművészeti Egyesület, a Kenderke Művészeti Alapítvány és a Tatai Kenderke Néptánc Egyesület. Mint arról at MTI beszámolt, a Csoóri Sándor Alap pályázatait a Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő hirdette meg, 2024-ben a pályázatok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 2,5 milliárd forint volt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában