Messiáshívő zsidó

2024.09.05. 11:38

Göröngyös úton jár a messiáshívő zsidó tanító

Kevesen tudják, hogy hogy a zsidóság körében létezik egy vallási kisebbség, amely ápolja a zsidó hagyományokat, de mégsem a zsidó vallás követője. Az oroszlányi katolikus templomban hangversenyt adott egy zsidó művész, aki ennek a vallásnak a tanítója.

Baranyai Mihály

Az oroszlányi Munkás Szent József templomban Pentarchia – messiási dallamok hajnala címmel különleges hangversenyen és áhitaton vehettek részt az érdeklődők augusztus 28-án, szerdán, 17 órai kezdettel. Szurasenkó Dániel ének- és zeneművész, messiáshívő zsidó  tanító az öt ősi patriarchátus, vagyis Konstantinápoly, Jeruzsálem, Alexandria, Antiókhia és Róma zenei világát mutatta be. Bizánci, kopt, örmény, gregorián askenáz és szefárd dalokat adott elő. Ebből az alkalomból kérdeztük a művész rabbit, vagy ahogy ő mondja, tanítót a hitéről.

Szurasenkó Dániel messiáshívő zsidó tanító és énekművész tartott hangversenyt és áhitatot az oroszlányi katolikus templomban
Szurasenkó Dániel messiáshívő zsidó tanító és énekművész tartott hangversenyt és áhitatot az oroszlányi katolikus templomban
Fotó: Baranyai Mihály / Forrás: 24 Óra

A zsidó vallás, vagyis a judaizmus a világ bármely pontján összetartja a zsidó közösséget. Hitüket legfőképpen az különbözteti meg a keresztények hitétől, hogy ők Jézust nem tekintik megváltónak. De létezik a zsidók körében egy vallási kisebbség, a messiáshívő zsidóké, akik erről másképp gondolkodnak.

– Nem könnyű a messiáshívő út, de elég Saul rabbira, vagyis Pál apostolra gondolni, aki szintén ezt az utat járta, és minden messiáshívő zsidónak nagy példaképe – mondta Szurasenkó Dániel. Pál gyakorlatilag az egyik nap még üldözte az egyházat, a másik naptól pedig, a megtérését követően már hirdette a Názáreti Jézusnak a messiási mivoltját – tette hozzá.

– A zsidó közösségtől nem kapott örömteli visszajelzést, a Jézusban hívők pedig kétkedve fogadták, hogy ő ilyen hirtelen megváltozott – folytatta a tanító. Szóval nagyon nehéz a messiáshívő út, nagyon göröngyös, és ezen járva az ember nagyon sokszor érezheti azt, hogy magányos. Én magam is így vagyok ezzel.

Szurasenkó Dánieltől megtudtuk, hogy Magyarországon ő az egyetlen vallási vezető, aki nyíltan vállalja, hogy egy zsidó közösségből jött, és befogadta Jézust a szívébe. Kilépett a korábbi közösségéből, és egy olyan messiáshívő kongregációt vezet, amelyhez nyolc gyülekezet tartozik különböző országokból. Hazánkban Miskolcon és Budapesten van közösségük, és októberben nyílik meg egy új Sátoraljaújhelyen. Mintegy kétszáz tagot számlálnak.

A tanító hangsúlyozta, hogy zsidó keresztény az, aki Krisztust követi, de a zsidó identitását és a zsidó hagyományokat sosem tartotta. A messiáshívő zsidó életében azonban meghatározó a zsidó identitás és a zsidó hagyományok követése, de úgy éli ezt meg, hogy Krisztus az élet koronája. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában