Kis híján lábait vesztette, mégis imádja a motorosbarát szerpentint a nagy öreg +videó

A héregi szerpentin a környékbeli motorosok körében az egyik legnépszerűbb pálya. A népszerűség átka, hogy olykor tragikus balesetek is történnek. A szép őszi szombatot kihasználva meglátogattuk ezt a kacskaringós útszakaszt, hogy a saját szemünkkel lássuk az ottani sajátos forgalmat, és beszélgethessünk a motorosokkal a motorozás élményeiről és tanulságairól.

Baranyai Mihály

Héregről Bajna felé tartva, rögtön Héreg után található egy kacskaringós útszakasz, amelyet a környékbeli motorosok felettébb kedvelnek. Az 1119-es számú út héregi szerpentinnek vagy „Héreg-Bajna ringnek” nevezett szakaszán sokkal több motorost találunk, mint más utakon általában – főleg hétvégén. Ahol pedig nagyobb a motoros forgalom, ott motoros balesetek is akadnak, köztük végzetesen súlyosak.  Ettől indíttatva szombat délután meglátogattuk a „ringet”

Két szelíd motoros: Kis József balról és Marián Paulis jobbról. Lételemük a motorozás.
Két szelíd motoros: Kis József balról és Marián Paulis jobbról. Lételemük a motorozás.
Fotó: B. M. / Forrás:  24 Óra

Amiért a motorosoknak óvatosnak kell lenniük

Mielőtt a saját élményeinkről beszámolunk, előre kell bocsátani néhány adatot. A Mandiner egyik tavalyi cikke részletesen ismertette a KSH és a rendőrség országos statisztikáit, és kiemelte, hogy a motorosok halálozási kockázata 18-szor nagyobb, mint a személygépkocsi-vezetőké.

Portálunk írt arról, hogy 2020-ban, az országban elsőként itt, a „Héreg-Bajna ring” mentén helyeztek az országban először úgynevezett motorosbarát szalagkorlátot, amit kiegészítettek speciális burkolatfestéssel és neon sárga táblákkal. Utána két évig nem történt halálos tragédia, csak 2022-ben egy súlyosabb baleset. Azonban 2023 októberében egy 19 éves motoros fiatalember vesztette el itt az életét. Idén március 15-én pedig egy másik fiatal motoros olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy mentőhelikopternek kellett elszállítania.

A motorosok 18-szor nagyobb kockázattal közlekednek a közutakon, mint az autósok – a kép illusztráció
A motorosok 18-szor nagyobb kockázattal közlekednek a közutakon, mint az autósok – a kép illusztráció
Forrás: police.hu

Kihasználva a derűs szombat délutánt, 15-16 óra tájban elautóztunk hát a héregi szerpentinhez, hogy a saját szemünkkel lássuk, hogy ilyenkor mi a helyzet. Ahogy közeledtünk a célhoz, úgy gyarapodott a motorosok száma. A kacskaringós útról letértünk egy erdei útra. Letáboroztunk egy időre, hogy különböző pontokról készítsünk videókat erről a különös forgalomról. 

Úgyszólván nyüzsögtek a motorosok. Láttunk kellemes ritmusban haladó sétamotorozókat, és láttunk őrült tempóban dübörgőket. Megtudtuk, hogy a kétkerekű paripákkal nem csupán áthajtanak ezen a vonalon, hanem több fordulót is megtesznek rajta, hiszen ezért az élményért jönnek ide.

Maradj a sávodban és ne döngess mások nyomában!

Távozófélben Héreg határában beszélgetést kezdeményeztünk néhány pihenő motorossal. Az egyikük Kis József, egy afféle „öreg” motoros, aki 17 éves korától, immár harminc éve motorozik. Másikuk Marián Paulis, egy 18 éves ifjú, aki négy éve hajtja a kétkerekű gépeket. Fontos említeni azt, amit a beszélgetésünk elején hangsúlyoztak: ők szelíd motorosok.

– A motorozás nem csak ezen a szerpentinen élmény, hanem egy életen át mindenütt – mondta Kis József. Elmesélte, hogy önhibáján kívül már volt két motoros balesete, amelyekben kis híján elvesztette egyszer az egyik, másszor pedig a másik lábát, de elképzelhetetlen számára, hogy felhagyjon a szenvedélyével. Mint mondja, ezt az élményt nem lehet kitörölni annak az embernek a lelkéből, aki egyszer már motorozott.

– Ezek a legideálisabb kanyarok a környéken, és nem kell gyorsabban menni a megengedettnél, pláne normálisan haladó forgalomnál, mivel ezek nem gyors, ám mégis kellemes kanyarok – magyarázta az „öreg” motoros. Azt javasolja minden motorosnak, hogy maradjon mindig a saját forgalmi sávjában. De ezt üzeni az autósoknak is.

– Számomra is ez a legjobb pálya a környéken, mivel ez nem egy gyors szakasz, amin száguldozni lehet, és mégis élmény rajta menni – mondta Marián Paulis. Számára is a kanyarívek jelentik az élvezetet. Azt is elmesélte, hogy először kifejezetten lassan gurul végig a pályán, hogy ellenőrizze az utat és a körülményeket, és csak utána megy rajta végig valamivel gyorsabban. Ő azt tanácsolja más motorosoknak, hogy ne akarjanak minden áron az előttük haladó motoros nyomában haladni – mert lehet, hogy annak jobb a járműve és talán jobb motoros is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában