Magyar Falu

3 órája

Pályázatot nyert Kömlőd a Magyar Falu Programban

Hazánkban 2865 olyan település van, amelynek a lélekszáma ötezer fő alatt van. Számukra jött létre pályázati forrásként a Magyar Falu Program. Kömlőd már számos alkalommal hozzájutott.

Kemma.hu

Kömlőd Község Önkormányzata csaknem tízmillió, egész pontosan 9 989 915 forintot nyert a Magyar Falu Program „Út, híd, járda építésének, felújításának támogatása – 2024” című pályázata révén. Ennek köszönhetően a Szabadság utcában, a templom és a patak közötti szakaszon épül járda.

A Magyar Falu Program számos pályázatán nyert Kömlőd, ezúttal a Szabadság út egyik szakaszán épül járda ennek révén - a kép illusztráció
A Magyar Falu Program számos pályázatán nyert Kömlőd, ezúttal a Szabadság út egyik szakaszán épül járda ennek révén - a kép illusztráció
Forrás: Google maps

Hasonló nagyságrendű támogatást nyert a vármegyében Ácsteszér, Aka, Ete és Szomód is.

A 2019-től működő Magyar Falu Program kiemelt célja az ötezer lakos alatti kistelepülések megerősítése és fejlesztése, a helyi életminőség javítása és a lakosság elvándorlásának megállítása.

Magyarországon 2865 olyan település található, amelynek a lélekszáma nem éri el az ötezer főt, ami hazánk népességének a harmadát jelenti.

A program népszerűsége jócskán felülmúlta a várakozásokat. A Magyar Falu Program előnye, hogy rugalmas, mert a kereteit a kormány folyamatosan az érintettek által megfogalmazott igényekhez szabja. 2020-tól a magánszemélyeken, az önkormányzatokon és az egyházközségeken kívül támogatást kapnak a falvakban működő civil szervezetek és a területileg illetékes tankerületi központok is. 2021-től pedig tovább bővült a kör a falvakban működő piaci szereplőkkel – kisboltokkal és a mikrovállalkozásokkal. A kormány célja ezzel a falusi munkahelyek létrehozása, megőrzése és védelme; annak érdekében, hogy a legkisebb falusi vállalkozások működését is előmozdítsa.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában