Czunyiné az akkugyár-ellenességet Magyar Péter árvízi akciójához hasonlította +videó

Komárom-Esztergom vármegyében időszerű gazdaságfejlesztési kérdésekkel kerestük fel Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztost. Neszmélyen, az árvíz elleni védekezés központjában, a polgármesteri hivatalban beszélgettünk többek közt a környei elkerülő útról és az energetikáról.

Baranyai Mihály

Komárom-Esztergom vármegyét érintő gazdaságfejlesztési kérdésekkel kerestük fel Czunyiné dr. Bertalan Juditot, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztost. Neszmélyen, a polgármesteri hivatalban, árvízvédelmi teendőiben szünetet tartva fogadott bennünket. Témánk volt a környei elkerülő út, az oroszlányi Veolia Water, a napelemrendszerek térnyerése és a komáromi akkugyárak — utóbbi kapcsán Magyar Péter napokban történő árvízi fellépése negatív analógia lett.

Czunyiné dr. Bertalan Judit a neszmélyi árvízvédelem főhadiszállásán fogadott bennünket
Czunyiné dr. Bertalan Judit a neszmélyi árvízvédelem főhadiszállásán fogadott bennünket
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

– Májusban nyilatkozott portálunknak arról, hogy kormányzati döntés született a környei elkerülő út támogatására, és a nyomvonal is elkészült. Hol tart most az ügy?
– A környei elkerülő út ügyében hosszú előkészítő út van mögöttünk. Ez egy teljesen új nyomvonal. Környezetvédelmi engedélyek és kisajátítások szükségesek az építési munkálatok megkezdéséhez. Addig is kell egy építési engedély az új beruházási törvény szerinti kiviteli szintű terveket kell készíteni. Erre az elrendelőt az Építési és Közlekedési Minisztérium kiadta. Ennek a közbeszerzése, mármint a tervezői munka közbeszerzése már folyamatban van. Hamarosan hírekkel tudunk kiállni.

– Néhány napja a Veolia Water Hungary Kft. és a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást kötött Veszprémben. Ezzel összefüggésben szakmai konferencia is zajlott „Vizet a világnak – magyar membránnal" címmel. Miért fontos ez a megállapodás?
– A térség számára talán a legfontosabb – s kormánybiztosként is ez volt a célom –, hogy a helyi gazdaság és a felsőoktatás összekapcsolásával életpályákat kínáljunk a fiataloknak. Ha a Veolia és a Pannon egyetem együttműködik, akkor Veolia a leendő környezet- és vízmérnökök számára magas minőségű gyakorlati helyet adhat. Ez pedig egy win-win helyzet, amelyben a Veolia gyárának lehetősége van a legjobb hallgatók kiválasztására. Csúcstechnológiához csúcstudás – ezért nagyon jó ez az együttműködés. A megállapodást valóban konferencia kísérte, amelyen természetesen a vízbázis és a vízbázisvédelem, valamint a víztisztítás szakmai kérdései jöttek elő, de tudományos igénnyel. A távlati terv mégis csak az, hogy a tudomány és a gazdaság összekapcsolásával, valamint a valós gazdasági szektor és az iskola összekapcsolásával tovább lépjünk, és a szakképzésnél keressük a további együttműködés lehetőségét.

Az akkugyárak megítélése kapcsán kínálta magát analógiaként Magyar Péter sajátos árvízi fellépése  az egyik neszmélyi gátnál
Az akkugyárak megítélése kapcsán kínálta magát analógiaként Magyar Péter sajátos árvízi fellépése az egyik neszmélyi gátnál
Fotó: Flajsz Peter / Forrás: 24  Óra

Az energetikai függetlenedés kardinális

– 2024 első felében 673 megawatt-tal bővültek a hazai napelemes rendszerek. Ez ahhoz képest, hogy egy paksi blokk 500 megawattos, komoly eredménynek látszik. Milyen távlatokat lát ebben?
– Mind a magánszektort, mind a vállalkozásokat, kisvállalkozásokat forrásokkal támogatja a kormányzat, hogy helyi energiatárolókat és napelemrendszereket építsenek. Azt gondolom, hogy minden létező lehetőséget meg kell ragadni, amely a függetlenedés lehetőségét adja. Az orosz-ukrán háború kapcsán adódó hibás brüsszeli döntések miatti rezsiválság megmutatta a „magad uram, ha szolgád nincsen” mondás érvényességét. Tehát a függetlenedés kardinális. Ez jól látszik a kormányzat gazdasági és energetikai politikájában, hogy Paks, illetve Paks II. a bázis, hiszen ezek révén tudunk a legolcsóbban és a leggyorsabban energiát előállítani. A háztartások számára létrehozott napelemes programok nagyon nagy támogatást kaptak. Most az a lényeg, hogy a tárolási kapacitást is hozzá tudják fejleszteni, mert van elektromos autózási hajlandóság, vagy legalább a hibridek iráni nyitottság. Ennek van piaca. A tárolókapacitás tehát az elektromos áram termelésének másik fontos része, hiszen ennyi kis magánnaperőmű energiájának a betermelése terheli a hálózatot.  A hálózati kiegyenlítés is fontos. Szükség van mindenre, ami a lakosság rezsivédelem feletti rezsimegtakarításában tud segíteni.

Magyar Péter árvízi akciója, mint negatív analógia

– Az elektromos autók kapcsán adódó kérdés, hogy az SK On Hungary és az SK Battery Manufacturing, melyeknek Komáromban is van gyáruk, egyesek szerint környezetvédelmi szempontból aggályos mennyiségű szerves oldószert, NMP-t (N-metil-2-pirrolidon-t) bocsátanak ki a környezetbe. Rendeződnek-e az akkugyár miatt zajló viták?
– Azt gondolom, hogy mindentől, ami új és ismeretlen, attól mindenki joggal fél egy kicsit. Viszont mégis meglepő a vita, amit az elektromos autóipar és az ahhoz szükséges akkumulátorgyártás, valamint az ezzel összefüggő tevékenységek hoznak. Vegyünk egy időszerű analógiát: árvíz! Bízunk a katasztrófavédők munkájában, mikor az árvízi védekezés történik. Mert ugye, nélkülük lépni sem merünk a gáton – egyébként a szó szoros értelmében –, és nem bízunk azoknak a szakembereknek a véleményében, akik engedélyeznek egy ilyen gyárat. Nagyon komoly iparbiztonsági és környezetvédelmi szabályoknak kell megfelelni. Azok a gyárak, amelyek működnek, ezeknek megfelelnek. Én egészen egyszerűen úgy gondolom – még ha provokációnak tűnik is amit mondok, de legyen az –, hogy vannak olyan ellenzéki politikusok, akik másokat riogatva próbálnak maguknak politikai tőkét kovácsolni. Eljönnek a gyár kerítése elé és ott kiabálnak, sajtótájékoztatót tartanak. Nem voltak bent a gyárban. Nem tudják, hogy milyen technológiával dolgozik. A környezetvédelem, a katasztrófavédelem és az iparbiztonság munkáját belülről ismerem. Jó szakemberek, és felelősen látják el a hivatásukat. Kártékonyabb politikus nincs annál, mint aki a saját haszna reményében riogat. De hát ezzel az elmúlt napokban is volt dolgunk, mert Magyar Péter nem találkozott se katonával, se rendőrrel, se katasztrófavédővel a gáton. Ennek nagyon egyszerűen az volt az oka, hogy nem oda ment, ahova kellett volna, és nem őket kereste, hanem megpróbált néhány óra lapátolás után három videóval bejelentkezni, és a szakembereket lejáratni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában